Ezek a legnyugodtabb városok

2019. december 11.
Címkék :

A Kisi nevű biztonsági társaság a világ 40 városában végzett felméréseket, hogy kiderítsék, az emberek hol tudnak a legjobban egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között.

A kutatásuk során figyelembe vették a foglalkoztatási tényezőket, többek között az átlagos ingázási időt, a munkaidőt, a szabadságot, valamint az életszínvonalat. Ezek alapján a legnyugodtabb város Helsinki lett. A finn főváros lakosai élvezik a világ legjobb munka és magánéletének egyensúlyát. Viszonylag rövid, 40 órás munkahetük van és alacsony átlagos ingázási idővel, 26 perc alatt érnek haza a munkahelyükről. A minimális szabadság 30 nap, ami a felmérés szerint bármelyik országot tekintve a legmagasabb.

Az első a tíz helyen három német város is szerepel, ezek közül München a legkevésbé stresszes. Az átlagos munkahét csak egy órával hosszabb, mint Helsinkiben, és az ingázási idő egy perccel hosszabb. A bajor fővárosban a minimális szabadság viszont csak 20 nap.

A megkérdezett városok közül az Oslóban lakók dolgoznak hetente a legkevesebbet (38,9 óra), és az embereknek csak kis százaléka dolgozik több mint 48 órát. Bőséges, fizetett szabadságot biztosítanak a szülők számára, és a vizsgált városok közül itt a legmagasabb a nemek közötti egyenlőség.

Münchenhez hasonlóan Hamburgban is 41 órás a munkahét, és viszonylag alacsony stresszt jelent itt élni és dolgozni. A szabadidő fontos szerepet játszik a németek életében. Nem túl hosszú a munkaidő, így bőven marad idő a családra is.

A svéd kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság egyensúlyban érezze magát a munkavállalási kötelezettségek és az otthoni töltött idő között. Stockholm a nemek közötti egyenlőséget tekintve a második legjobb eredményt érte el. Ez részben a rugalmas munkaidőnek és a szülők szabadságolásának tudható be – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!