Ezek a legjobb strandok a Balatonon

Az idén tíz balatoni strand érdemelte ki az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót. A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség által 13 éve elindított strandminősítő rendszer tovább finomodott, a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett már öt fokozattal, öt csillaggal jelölték.

Kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala – mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke Siófokon, a Kék Hullám Zászlóminősítést átadó ünnepségen. A Balaton körül mintegy 90 hivatalos strand található, amelyek mindegyike megkapta a minősítő rendszer felhívását.

A minősítés a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének. Pontozták a családbarát szolgáltatások és a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák vagy az árnyékolók meglétét és a vízminőséget. Ez utóbbi során arra a megállapításra jutottak, hogy tavaly óta kismértékben nőtt a strandok hínárosodása. Iszaposodást csak a keszthelyi öbölben tapasztaltak.

A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót tíz strand érdemelte ki: Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök Községi strandja, Gyenesdiás Diási Játékstrandja, Szigliget Községi strandfürdője, Balatonfüred Kisfaludy és Eszterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Csopak Községi strandja, Keszthely Városi strandja és Balatonakali Községi strandja. A többi 23 fürdőzőhely négy- és háromcsillagos minősítést ért el.

Kétévenként hirdetik meg a legcsaládbarátabb strandnak járó díjat, amelyet az idén a gyenesdiási Diás Játékstrandnak ítéltek oda, továbbá a legsportosabb strandnak járó díjat, amelyet 2015 után újra a vonyarcvashegyi Lidó strand nyert el. A leginkább kerékpárosbarát strandnak járó különdíj és vándorserleg ismét a balatonberényi Közösségi strandé lett – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!