Ezek a katasztrófaturisták kedvencei

sweepstakesEgy-egy háború után az érintett városokat rendszerint újjáépítik, a szárazföldi harcok romjait pedig elszállítják. De vajon mi történik az elsüllyedt hajókkal? Nem is gondolnánk, de a tengerek, óceánok a történelem egyes korszakainak darabkáit őrzik, gyakran ép állapotban. Ez pedig igencsak hívogató a katasztrófaturisták számára.

Lássunk négy híres hajóroncsot, amely még ma is a tenger fenekén pihen!

Titanic
A Titanic a valaha volt leghíresebb utasszállító hajó, amelynek történetét a filmvászonról sokan ismerik. Az Új-Fundland partjaitól 600 kilométerre és 3700 méteres mélységben található roncsból ugyan már felhoztak minden fontos tárgyat a felszínre, magát a Titanicot a víz alatt hagyták – ennek legfőbb oka az, hogy voltaképpen lehetetlen felvontatni a tengerfenékről. Egyesek már olyan, a valóságtól elrugaszkodott ötletekkel is előrukkoltak, mint a hajóroncs pingponglabdákkal való feltöltése: a tervek szerint a nyomás miatt magától felemelkedne a Titanic…

titanic

USS Utah
A USS Utah az amerikai haditengerészet egyik büszkesége volt: 1911-ben építették, és egészen harminc évig állt szolgálatban. 1941-ben a japánok által, Pearl Harbornál végrehajtott offenzíva során torpedótámadás érte, amelynek következtében percek alatt elsüllyedt. A csaknem 160 méter hosszú hadihajó legénységének nagy része – 64 haditengerész kivételével – el tudta hagyni a hajót, a roncsot viszont azóta sem emelték ki a vízből, így a hajó rozsdásodó teteme mind a mai napig a kikötő közelében nyugszik.

USS_Utah_BB-31_in_2010

Sweepstakes
A kanadai Huron-tó partjainál, Tobermory település közvetlen közelében fantasztikus látvány fogadja a magasból a vízfelszínre tekintő turistákat, ugyanis egy hatalmas, lapos hajó nyugszik a kristálytiszta vízben. Ez az elsüllyedt óriás a Sweepstakes nevű szénszállító hajó, amelyet 1867-ben építettek, ám 18 év munka után megrongálódott, és hiába vontatták el, nem sikerült időben megjavítani, így 1885-ben elsüllyedt a városka közelében alussza álmát a festői környezetben.

sweepstakes

P29-es járőrhajó
Nemcsak az elmúlt évszázadokban, hanem manapság is előfordul, hogy egy elsüllyedt hajót nem húznak fel a felszínre: ilyen a Málta partjainál elsüllyedt P29-es járőrhajó is. Az 50 méter hosszú vízi jármű 2007-ben kapott léket, ám a kiemelés helyett a helyieknek más tervük volt a ronccsal: búvárattrakcióvá alakították, így a borzongásra vágyó katasztrófaturisták beúszhatnak a fedélzetre, ahol a legénység által otthagyott eszközöket, így például egy automata golyószórót is szemügyre vehetnek – írta a blikk.hu.

p29-chris-ryan

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!