Ez lenne a legextrémebb sport?

Kitesurfing_ColumbiaRiverA vizes sportok közül talán a kite szörf a legextrémebb, valamint a leginkább környezetbarát. Valahol a szörf és a wakeboard között van, és azzal együtt, hogy a kettő elemeit vegyíti, egyszerre gyors, akrobatikus és garantáltan adrenalinfröccsöt okoz.


A vizes extrém sportok közül a vízisínél és a wakeboardnál egy fokkal vagányabb és talán mindegyiknél látványosabb sportág a kite szörf. Az előbbiekkel ellentétben itt nem kötélpályán, vagy hajó mögött száguldanak a sportolók, hanem a szél az, ami a meghajtást biztosítja. A kite-os testéhez egy trapézon keresztül az ejtőernyőhöz hasonló, de annál kisebb ernyőt csatolnak, és ez húzza a deszkán álló delikvenst.

Kitesurfing-Wallpaper
Az ernyő gyakorlatilag szárnyként viselkedik, és viszonylag enyhe erősségű szélnél is élvezetes sebességgel húzza a kite-ost. Nagyobb szélben pedig akár 5-10 méter magas és 20-30 méteres, vagy ennél is hosszabb ugrásokra is képesek a profik. A kite-ot ráadásul nemcsak nyáron, hanem télen, a befagyott tavakon, vagy tavasszal és ősszel füves terepen is használhatjuk, ekkor korcsolya, sí, snowboard vagy buggy kerül a lábra. Utóbbival gyakran a tengerpartokon, a hullámtér előtti sima homokon siklanak. A kitebuggy egy háromkerekű triciklire hasonlít, amelynek nagyon alacsony a súlypontja, és a hosszú tengelytáv miatt gyakorlatilag felboríthatatlan.

kitesurf-wallpaper
Ha valaki rászánja magát a kite-ozásra, célszerű valamelyik profi cég segítségét igénybe venni. Ma már több helyen is befizethetünk tanfolyamra, ahol nemcsak a gyakorlati tudnivalókat sajátíthatjuk el, de előzőleg nélkülözhetetlen elméleti képzést is kapunk arról, hogy hogyan és mitől repül a kite, hogyan kell irányítani, illetve a felszerelés elemei pontosan milyen célt szolgálnak. Ezenkívül alapfokú aerodinamikai ismereteket is szerezhetünk. A gyakorlati oktatáson az ernyő- és deszkakezelést, a vízről való elindulást, a különböző siklásokat, a fél- és negyedszelezést tanulhatjuk meg, a profibbaknak pedig már trükköket is mutatnak az oktatók. Általában négy-öt alkalom kell ahhoz, hogy biztonságosan el tudjunk indulni és még élvezzük is a siklást.

1

Nagyobb tavaink mindegyikén gyakorolhatjuk a kite-ozást, a Balatonnál Siófok-Szabadisóstón, Balatonkenesén az öbölben, Balatonfenyvesen, Alsóbélatelepen és Szántódon vannak jó kite-os helyek, de gyakorlatilag az egész déli part alkalmas a gyakorlásra. Azonban fontos azt is tudnunk, hogy kizárólag kijelölt területen tehetjük ezt egyesületi, szövetségi, vagy irányító hatósági engedéllyel ellátott helyen. A Velencei-tónál Gárdonyban, Velencén és Sukorón gyakorolhatunk, a Tisza-tónál pedig az abádszalóki strand az egyik legtökéletesebb tanulóhely.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!