Ez a világ legdrágább szekrénykulcsa?

2016. október 28.
Címkék :

key1-1Nemrég egy árverésen 85 ezer fontért (30 millió forintért) talált gazdára az 1912-ben elsüllyedt Titanic egy rozsdás szekrénykulcsa a hozzávaló rézbilétával együtt. A Titanic-relikviák az utóbbi években egyre magasabb áron kelnek el.

A kis kulcs egy mentőmellényt tartalmazó szekrényt nyitott, és a szerencsétlenségben odaveszett Sidney Sedunary harmadosztályú utaskísérőé volt. Andrew Aldridge kikiáltó hangsúlyozta, hogy a kicsiny Titanic-relikvia egy olyan emberé volt, aki mások életét mentette, a vártnál jóval magasabb eladási ár pedig a tárgy „jelentőségét és egyedülálló voltát” tükrözi. Mintegy kétszáz emléket bocsátottak áruba a Henry Aldridge & Son aukciósház árverésén, amely hosszú évek óta a legjelentősebb volt Titanic-ereklyékből.

szekrenykulcs
Az elsüllyeszthetetlennek mondott Titanic kora legnagyobb és legmodernebb hajója volt. 1912. április 14-én, röviddel éjfél előtt ütközött jéghegynek, és kevesebb mint három óra alattsüllyedt el. A fedélzetén tartózkodó 2210 ember közül 1500 veszett hullámsírba. Az aukción 19 ezer fontért (6,6 millió forintért) kelt el egy képeslap a Titanic hősiesen viselkedő főtávírászától, a 25 évesen odaveszett Jack Phillipstől, aki fáradhatatlanul adta le a vészjelzéseket a hajó elsüllyedése közben is. A túlélők által mindannyiuk megmentőjeként tisztelt férfi arról számol be a képeslapon, hogy milyen volt az idő, amikor elhagyták Wight szigetét.

hith-titanic-tombstone-E
Ötezer fontot (1,7 millió forintot) ért meg egy gyűjtőnek a katasztrófában szintén odaveszett Henry Wilde főtiszt leveleinek egy kollekciója. A gyűjtemény darabja egy levél, amelyet Wilde a Titanic fedélzetén írt, az utolsó, írországi megállóban adott fel, és amelyben a hajóval kapcsolatos furcsa érzéseiről ír. A Titanic-relikviák egyre magasabb áron kelnek el az utóbbi években. 2013-ban több mint egymillió fontot adtak egy hegedűért, amelyen állítólag az utolsó pillanatig játszottak a hallban – írta a mult-kor.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!