Észak nyer. Vagy nem – OSTAR 1996

A többtestű hajók részvétele 1996-ban már nem számított nagy dolognak, ahogy az sem, hogy a Europe 1 STAR francia háziversennyé vált – már ami az élmezőnyt illeti.

Csak egy új építésű trimarán – Banque Populaire – indult, az IMOCA60-asok pedig kihagyták az eseményt, mert a Vendée Globe-ra készültek. Ezzel főleg a kisebb hajókat tömörítő osztályokban komoly lehetőségek nyíltak az amatőrök számára, a szakértők pedig biztosak voltak abban, hogy az abszolút elsőségért a Loick Peyron, Laurent Bourgnon, Paul Vatine, Francis Joyon kvartett tagjai küzdenek majd a legnagyobb valószínűséggel. Így is lett, és Joyon rögtön nyitásnak szokatlant lépett: észak felé húzott, amerre Blondie Hasler (1960) óta senki. Ezzel „fentről” kerülte meg azt az alacsony nyomású zónát, amelyik igencsak lelassította a legrövidebb útvonalat választó ellenfeleit. Mire elérte a Newfoundland Bankst, 300 mérföld előnye volt, és úgy tűnt, nemcsak nyer, de a pályarekordot is megdönti. Az időjárás azonban másképp gondolta, Joyon a céltól 400 mérföldre megült egy széltelen zónában (ahogy a mögötte érkező Bourgnon is), megnyitva az utat Peyron zsinórban második győzelme előtt. Mindezt alig rosszabb idővel (10 nap, 10 óra, 05 perc), mint Philippe Poupon 1988-ban (10 nap, 9 óra, 15 perc – rekord), pedig sokkal kedvezőtlenebbek voltak a körülmények. Paul Vatine négy órával a győztes mögött esett be a célba másodiknak, harmadik Mike Birch lett (egytestű hajóval). Joyon és Bourgnon be sem futottak, a hivatalos eredménylista szerint felborultak.

Menteni egy embert kellett, a devoni kocsmatulajdonos Peter Crowthernek az volt az ötödik versenye, ám hajója ütközött valamivel, majd elsüllyedt.

Könnyen és gyorsan elkészíthető ebéd – főzési tippek rajt előtt egy profi szakácstól:

YouTube video

Az OSTAR korábbi évei:
Így kezdődött: egyedül áthajózni az Atlanti-óceánt – 1960
Legenda születik – 1964
Viharok és tiltás – 1968
Többtestű hajók kora – 1972
A halál árnyékában – 1976
Amikor az amerikaiak kiszorították a franciákat – 1980
A franciák visszavágnak – 1984
A rekordok versenye – 1988
Melyik úton menjek? – OSTAR 1992

(forrás: rwyc.org, fotó: histoiredeshalfs.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!