Erre a tragédiára mindig emlékezni fogunk

23-Costa-Concordia-AFPGet-v2Öt évvel a Costa Concordia utasszállító tragédiája után a genovai tengeri múzeumba kerülhetnek a luxushajó roncsai.

A 2012. január 13-án sziklazátonyra futott és elsüllyedt 114 ezer tonnás, háromszáz méteres olasz tengerjáró hajón mintegy 4230-an utaztak a baleset idején. A toszkán Giglio-szigetnél történt katasztrófában 32 ember veszítette életét, közöttük a hajón dolgozó Fehér Sándor magyar hegedűművész is.

20000

A tengerben oldalára dőlt hajóroncsot 2013 szeptemberében felegyenesítették, majd 2014 nyarán Genova kikötőjébe vontatták. A tengerjáró szétszedése során több mint 50 ezer tonna újrahasznosítható anyagot távolítottak el a hajóból.

COSTA_CONCORDIA_Grounding_Article_Fortunes_de_Mer-21022012 (4)
„Meg akarjuk őrizni a múzeumban a hajó jelentős részét, hogy a történetét ne felejtsük el” – mondta a múzeum igazgatótanácsának elnöke, Maria Paola Profumo. Hozzátette, hogy a múzeum már felvette a kapcsolatot a hajó üzemeltetőjével, a Costa Crociere olasz hajótársasággal, valamint a tengerjárót szétszedő vállalkozással.

23-Costa-Concordia-AFPGet-v2

A múzeum terveit azonban egyesek kritikával illetik: Giglio-sziget polgármestere, Sergio Ortelli hátborzongató ötletnek nevezte. „A Costa Concordia emlékét nem hajóroncsokkal kell életben tartani, hanem a tragédiával kapcsolatban más dolgokra, például a példás mentésre koncentrálva, amelyet mi, olaszok sikeresen végrehajtottunk” – véli Ortello.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!