Erősödik a magyar hadiflotta

Novemberben három amerikai SOC-R folyami gyorsnaszád érkezik Magyarországra a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kötelékébe.

A hajók az amerikai Excess Defense Articles programban érkeznek, amelynek keretében a NATO-szövetséges és -partner haderők katonai eszközöket kapnak az Egyesült Államoktól csökkentett áron vagy katonai segély formájában.

A gyorsnaszádokat folyami járőrözésre, harcra fejlesztették ki, a nagy sebességű vízi járműveket jelentős fedélzeti fegyverzettel látták el. A légi úton is szállítható vízi járművek négyfős személyzet mellett nyolc kommandóst szállíthatnak. Igen jelentős tűzerőt képvisel a hajóosztály.

Az amerikai hadseregben két nagy tűzgyorsaságú GAU–17 minigun forgógéppuska, egy ötvenkaliberű nehézgéppuska, két 7,62 mm-es könnyű géppuska, valamint két negyven milliméteres Mk 19 automata gránátvető van a gyorshajók fedélzetén. A két, egyenként 440 lóerős motorral hajtott naszád negyvencsomós, közel 75 kilométeres óránkénti sebességre képes – írta a Figyelő.hu.

Bővebben a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárjáról.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!