Eredményes évet zárt a Bahart

balatoni-hajo_Kelen_H_-Szabo-SandorA Balatoni Hajózási Zrt. sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen az utasszám jelentősen emelkedett a tavalyhoz képest. A kompforgalom tekintetében 14 éves rekord dőlt meg, a személy- és programhajóknál pedig a 2009-es adatokat közelíti a társaság az idei évben.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója a sajtótájékoztató során kiemelte annak fontosságát, hogy a társaság a szakmai partnerkapcsolatok és a társadalmi szerepvállalás terén is fontos sikereket ért el. Örömtelinek tartotta, hogy a Bahart stratégiai elképzelései illeszkednek a Balaton régió ismert turisztikai, közlekedésfejlesztési elképzeléseihez, így a fejlesztési források biztosítására továbbra is komoly esélyt lát. Ennek révén kerülhet sor a közforgalmú kikötők, a hajóállomások felújítására, valamint a hajóflotta korszerűsítésére.

BAHART Sajtótájékoztató1
A balatoni kompközlekedésben 14 éves rekord dől meg, hiszen utoljára 2002-ben fordult elő, hogy egymilliónál több utast szállítottak a kompok a Balaton két partja között. A Bahart az idén már július végén köszönthette a félmilliomodik utasát, majd alig két hónapon belül az egymilliomodikat is. Szeptember 25-ig a Bahart több mint 1,05 millió utast és 370 ezer járművet szállított Szántód és Tihany között, ez az előző év hasonló időszakához képest mintegy 13 százalékos emelkedés.

Sajtótájékoztató 10.04

Ugyancsak szeptember 25-ig a menetrendi, a séta- és programhajók által szállított utasok száma meghaladta a 720 ezret, vagyis mintegy 69 ezerrel nőtt az utasszám az előző év azonos időszakához képest. 2016-ban a teljes hajózási szezonban összesen 660 ezer utast szállítottak a hajók. Jelentősen, 11 százalékkal emelkedett a menetrendi hajók utasforgalma, így az útvonalak jelentős részében a kihasználtsági adatok is javultak. A nem menetrendi hajók esetén (séta- és programhajók) is 8 százalékos utasszám-növekedésről számolhat be a Bahart.

bahart

A főszezonban 5-6 ezer ember nézte naponta a társaság megújult honlapján a különböző hajózási lehetőségeket, egyre többen használták a wifiszolgáltatást a kikötőkben és a hajókon. Több új, vagy megújított hajósprogram is népszerű lett az utasok körében, illetve a menetrend kisebb módosításai, kiigazításai beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezek közül a kompszolgáltatást lehet kiemelni, hiszen azzal, hogy a Bahart március végén átállt a 40 percenkénti járatindításra, már az előszezonban jelentős forgalomnövekedést ért el.

P1810645_1

Jól teljesített a cég vitorlásüzletága, és jelentős eredmény, hogy májusban megnyílt a Bahart üzemeltetésében a Balaton legnagyobb vitorláskikötő-láncának 11. tagja, az Alsóörsi Vitorláskikötő. Dónucz László értékesítési és forgalmi igazgató elmondta, hogy gyakorlatilag már tavasszal sikerült mind az 51 új vitorláshelyet értékesíteni, így a vezetés arról is döntött, hogy a fejlesztés következő fázisát jelentő újabb száz helyet jövő áprilisig elkészíti. A társaságnál a 11 kikötőben bérelhető vitorláshelyeknél a teljes kihasználtság 93,66 százalékos.

Balaton

A 2016-os év a rendezvények kapcsán is kiemelkedő jelentőségű volt, hiszen 170 éves a balatoni hajózás, és e jubileum kapcsán számos ünnepi eseményt szervezett a társaság. Ezek közül kiemelkedett júniusban a Nemzeti Regatta, Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja,a melynek keretében 30 település csapata érkezett Siófokra. Az ünneplésre okot adott a Kelén és Helka hajó 125. születésnapja is, a jubileumi évet pedig az I. Balatoni Hajós Fesztivállal zárta a Bahart szeptember közepén.

balatoni-hajo_Kelen_H_-Szabo-Sandor
A sajtótájékoztató záró részében Veigl Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes adott tájékoztatást a lezárult és folyamatban lévő beruházásokról, valamint a legfontosabb gazdasági eredményekről. A Alsóörsi Vitorláskikötő fejlesztése mellett kisebb mértékű fejlesztés zajlott a Fonyódi Vitorláskikötőben is, de a legnagyobb horderejű beruházás a Siófok katamarán vízre bocsátása volt március 26-án, a hajózási szezonindítás napján. A kívül-belül felújított hajót kedvelték az utasok a menetrendi járatokon és programhajóként is. Az ősz folyamán pedig ez a hajó számos céges rendezvényhez biztosít különleges helyszínt.

balhajok140809_0001
A sajtótájékoztató zárásaként elhangzott, hogy az őszi időjárás ellenére továbbra is lehet hajózni a Balatonon. A stratégiának megfelelően számos Balaton-parti település rendezvényeihez, programjaihoz csatlakozik az ősz folyamán a Bahart, és az időjárás függvényében az iskolai szünetre meglepetés halloweenprogrammal is készülnek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!