Érdekes felfedezés egy kalózhajón

2019. január 3.
Címkék :

A nagy-britanniai Cornwall partjainál egy a 17. század végén elsüllyedt hajóról származó különleges hadieszközökre bukkantak.


A tavalyi év végén a cornwalli tengerpartra két vasgolyó sodródott ki. A szakértők szerint kézigránátokról van szó, az üreges vaslemezek belsejébe ugyanis puskaport helyeztek. Robert Felce helyi történész találta meg a második gránátot a Schiedam hajótörésének közelében, Dollar Cove-nál.

A nemrég fellelt tárgyak több mint három évszázada feküdtek a tengerfenéken, így egyáltalán nem hasonlítottak ember alkotta tárgyra. Felce először nem is tulajdonított túl nagy jelentőséget a gránátnak, úgy vélte, csupán egy nagyobb kődarab. Bár a gránátban lévő lőpor több mint 300 éves volt, és a sósvíz már jelentősen átitatta, a rendőrség értesítette a katonaság bombaszakértőit, hogy bebizonyosodjon, már nem veszélyes a szer.

A Schiedamot – amely eredetileg egy holland kereskedelmi hajó volt – 1683-ban foglalták el észak-afrikai arab kalózok. A következő év áprilisában az angol haditengerészet kobozta el a kalózhajóvá vált szállítóhajót, és Marokkóból a Dollar Cove-ba akarta vontatni, ám egy heves vihar elsüllyesztette. A hajó ekkor katonai ellátmányt, többek között számos gránáttal teli ládát szállított, amelyeket Tanger városából kellett volna a szigetországba juttatnia.

A robbanásveszélyes, a héjon átvezető kanóccal ellátott gránátok a maguk nemében a legkorábbi példányoknak számítottak. Az angolok ezt követően is gyakran használták csaták során, a beszámolók szerint kifejezetten nagy távolságokra dobták el őket – írta a mult-kor.hu.

(Fotó: Live Science)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!