Építészek formálják át a turizmust?

2020. augusztus 12.
Címkék :

A turisztikai piac keresleti és kínálati oldala gyors és gyökeres átalakuláson megy át, általános a tömegturizmus, és egyre hangsúlyosabb a minőségi turizmus.

Hódítanak a közösségi médiával kompatibilis különleges szálláshelyek, amelyek változatos lehetőségeket nyújtanak a vendégeknek. Szálláslehetőségből sokféle van, a japán kapszulahotelektől az 50-60 négyzetméteres lakosztályokat kínáló luxusszállodákig vagy a minden extrával felszerelt 250 négyzetméteres lakosztályokig. A két véglet között az automatizált városi szállodák térhódítása várható, és ennek a járványveszély, valamint a drága és kevés munkaerő az oka. Ezekben az „okosszállodákban” nincs személyzet a check in, check out automatikusan, az egyre inkább multifunkcionális telefonnal történik, a reggelit a vendégek előre csomagolt egységcsomagokban vagy automatákból kapják meg. Így ezek választ jelenthetnek a távolságtartás, a kontaktusminimalizálás és a turizmus összeegyeztetésének problémájára.

Ugyanígy számos modern, vagy kortárs épület is turistaattrakciónak számít, vagy egyenesen annak épül. A legismertebb a bilbaói Guggenheim múzeum, amely az iparvárost Spanyolország egyik leglátogatottabb célpontjává tette.

Ezzel kapcsolatban két tendencia figyelhető meg. Egyrészt a megrendelő dönthet úgy, hogy egy nemzetközi sztárépítészt felkérve „bakancslistás” látnivalót építtet. A másik irány, amikor egy múzeum névhasználati jogot biztosítva kölcsönad műtárgyakat, és így az egyébként turisztikailag kevésbé érdekes hely felkerül a térképre. Erre példa a Louvre Abu-Dzabiban.

Ma már az új múzeumok, a szállodák, de például a borászatok is elsődleges funkciójuk mellett figyelemre méltó építészeti alkotások. A nyugat-afrikai sárépítészet jegyeit hordozó felsőtárkányi Bambara Hotel megjelenése például funkcionalitása és magas színvonalú üzemeltetése miatt nagy népszerűségnek örvend.

A korhűen helyreállított, mégis modern luxusszálloda, a budapesti Corinthia Royal jelentős konferenciakapacitással várja a vendégeit, a Budavári Hilton pedig egy pazar panorámájú és hangulatú tetőterasszal gazdagodik, ahonnan magaslatról nyílik rálátás egész Budapestre. Jól látható a trend, hogy a turisztikai relevanciájú épületek üzemeltetői minél több élményt, szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget akarnak biztosítani.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!