Ennyivel eshet vissza a turizmus

Közzétette legfrissebb jelentését a koronavírus nemzetközi turizmusra gyakorolt várható hatásairól a Turisztikai Világszervezet (UNWTO).

Figyelembe véve a példátlan utazási szigorításokat, az UNWTO azt várja, hogy a nemzetközi turizmus 2019-hez képest 20-30 százalékkal esik vissza. Mindez azt jelenti, hogy a nemzetközi turizmus bevételei 300-450 milliárd dollárral csökkennek, ami a tavalyi 1,5 ezer milliárd dolláros bevétel csaknem harmada. Az elmúlt időszak piaci trendjeit figyelembe véve kijelenthető, hogy öt-hét év növekedése válik semmivé a koronavírus miatt.

Összehasonlításképpen az UNWTO megjegyzi, hogy 2009-ben a nemzetközi turistaérkezések száma „csak” 4 százalékkal esett vissza, a SARS-vírus pedig 0,4 százalékos csökkenést okozott.

Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára hozzátette, hogy bár egyelőre nem lehet teljesen felmérni a Covid–19 hatásait, az biztos, hogy munkahelyek milliói vannak veszélyben az ágazatban. A turisztikai vállalkozások 80 százaléka kis vagy közepes méretű, és mindig is élen járt abban, hogy munkát adjon a helyieknek – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!