Engedély nélküli munkálatok a Balatonnál

Engedély nélküli mederkotrást végeztek Balatonfenyvesen, az ügyben hatósági eljárás indult.

Lombár Gábor polgármester nem csak a medertisztítási engedély kiadását sérelmezi, ami a legnagyobb turisztikai idényben egy utca feltúrásával és másfél napos motorzúgással járt. Kifogásolta az is, hogy miközben az önkormányzat tavaszi medertisztítási kérelméhez csak úgy járult hozzá a vízügy, hogy abban rögzítette, a mederüledékhez nem nyúlhatnak hozzá, addig a dr. Heim Pál utca végében lévő, utcaszélességű vizes bejáró esetén a lágy iszap eltávolítását is lehetővé tették.

Az önkormányzat medertisztítási engedélyében ez szerepel: „A mederben leülepedett természetes szerves anyag nem hulladék, az a szárazulattal érintkező vizes élőhely természetes szukcessziós folyamatának része”. A magánszemély számára kiadott medertisztítási engedélyben a vízügy úgy fogalmaz, hogy a munkának része a „gyomnövényzet, hínár, elhalt nád, lágy iszap, szemét eltávolítása”.

Az önkormányzat azért indít szabálysértési eljárást a dr. Heim Pál utcánál történtekért, mert a vízparti ingatlannal rendelkező megrendelő próbált közterület használati engedélyt kérni a kikotort anyag lerakásához, de ezt nem adták meg számára, mégis elvégeztette a munkát.

A hirbalaton.hu információi szerint hatósági eljárás is indult az ügyben, mivel a feltételezések szerint a munka elvégzésekor túllépték a medertisztítási engedélyben foglaltakat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!