Emlékezetes jubileumra készül a Les Voiles de Saint-Tropez

Bő két hónappal a 2024-es Les Voiles de Saint-Tropez megnyitója előtt a szervezők bemutatták a jubileumi kiadás néhány újdonságát.

Huszonöt éves tapasztalattal a háta mögött a Les Voiles de Saint-Tropez mindig keresi a fejlesztési lehetőségeket, alkalmazkodik a flotta változásaihoz, igyekszik optimalizálni a vízi és szárazföldi programok egyensúlyát, hogy mindenki számára maximális legyen az élvezet.

A meghívásos regatta jelentkezési határideje augusztus 25., ám a 250-270 versenyzőt számláló listát csak szeptemberben hozzák nyilvánosságra. Azt mindenesetre lehet tudni, hogy már eddig is több mint 400 jelentkezés érkezett.

Több mint 40 maxijachtot várnak Saint-Tropez-ba, és ezeknek a 18,28 méternél hosszabb hajóknak bizony sok hely kell a manőverezéshez, és a Saint-Tropez-i öböl nem bővíthető – mutatott rá Georges Korhel. – Míg a flotta egyik része hétfőn és kedden pályaversenyen vesz részt, addig a másik része part menti túrafutamokat teljesít, majd péntek-szombaton cserélnek. A pihenőnap szerdára esik, ami megkönnyíti a szükséges vitorlacseréket, hiszen az óriás vitorlások készlete a versenypálya típusa szerint változik. Méret szerinti bontás helyett pedig az IRC-előnyszámokat fogják használni a hajók csoportba sorolására, ami által jobban számításba tudják venni az egyes hajók sebességét és potenciálját.

A riggek – marconi vagy aurique – szerint felosztott klasszikus flottában idén új kategória jelenik meg: saját csoportjukban versenyeznek az „egytonnás” hajók. A döntés a Comité International de Méditerranée kérésére született meg, ez a szervezet osztja ki Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Monaco felmérési bizonyítványait. A 70-es és 80-as évek IOR-versenyeit uraló osztály tagjait külön értékelik, ha legalább tízen felsorakoznak a rajtvonalon.

Május 28–30. között Saint-Tropez volt a 12 mR osztály elő-világbajnokságának házigazdája, így szeptember végén a város egy éven belül másodszor láthatja vendégül eme kivételes jachtokat.

A Les Voiles de Saint-Tropez szervezőinek 2023-as újítása, hogy a teljes versenyfalu és a vendéglátás a Jean Réveille tengerfalra költözött. A nagyközönség számára nyitott, ingyenes vízi buszjárat lehetővé teszi, hogy a kikötő parkolójából könnyen megközelíthető legyen a falu. A résztvevők és a közönség megelégedésére szolgáló megoldást idén ismét alkalmazzák.

A Les Voiles de Saint-Tropez 2024 versenyprogramja
szeptember 30.: maxik és modern jachtok versenye
október 1.: futamok minden flotta számára
október 2.: modern és klasszikus jachtok versenye (pihenőnap a Maxik és a Club 55 Maxi Cup résztvevői számára)
október 3.: Challenge Day és Club 55 Cup a modern és klasszikus jachtok számára, valamint futamok a Maxiknak
október 4.: regatták minden flotta számára
október 5.: regatták minden flotta számára, díjátadó a Maxiknál
október 6.: díjkiosztó ünnepség a modern és klasszikus jachtok számára.

Best of a 2023-as verseny történéseiből:

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: Les Voiles de Saint-Tropez)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!