Ember a vízben!

2018. január 8.
Címkék :

Verseny közben bizony előfordul, hogy valamelyik társunk vízbe esik, és ilyenkor természetesen a legfontosabb a mentés. A Sailing Sports Channel jóvoltából megnézhetünk néhányat a tavalyi év nagy eséseiről, valamint áttekintjük, mik a legfontosabb feladatok, ha valaki vízbe esett.

Man OverBoard – ezt kiáltják a hajósok, ha valaki beesett a vízbe. Összegyűjtöttük, mi az a tíz legfontosabb feladat, amit ilyenkor tenni kell.

1. Ha látod, hogy valaki vízbe esett a hajóról, azonnal riaszd az egész legénységet Ember a vízben! felkiáltással, és minden más lehetséges módon.
2. Azonnal dobd utána a mentőpatkót és/vagy a Dan-bóját.


3. Figyeld a vízben lévő embert – semmi mást ne csinálj addig, amíg erre a szkippertől utasítást nem kapsz.
4. A szkipper nyomja meg a MOB-gombot a GPS-en.


5. A szkipper azonnal ossza ki a feladatokat a legénységnek, ő pedig semmi mást ne csináljon, csak a mentés irányításával foglalkozzon.
6. A szkipper állíttassa meg a hajót a lehető legrövidebb időn belül, húzzák be a vitorlákat, és indíttasson motort és határozza meg a baleset helyszínére visszavezető útirányt és távolságot, időt.


7. Készüljön fel a legénység az áldozat vízből való kiemelésére, majd ellátására.
8. A lehető legtöbb ember figyeljen, időnként leállítva a motort, hogy meghallhassák a vízben lévő hangjelzését is.


9. A szkipper rádión adjon, vagy adasson le Mayday vészjelzést, és kérjen segítséget más hajóktól, vagy parti állomástól.
10. A baleset feltételezett helyszínére érve az egyre növekvő négyzetek, vagy a szektoros keresési módszerrel kutassák fel a vízben lévő legénységet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!