Eltűnőben az eddig ismert és szeretett Balaton

A Nagy Tavak civiljei néhány hete Tihanyban, illetve Paloznak és Alsóörs környékén is észleltek már nagy kiterjedésű nádpusztulást.

A nádas víz felőli oldalán nagyon sokfelé egy sávban kiszáradás vagy hasonló tapasztalható. Pálköve-Balatonrendesnél, a Hajógyári-öbölben kiterjedtebb, a Szerdahelyi-öblöt pedig szinte teljes egészében érinti. A civilek jelzése után a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egy Facebook-posztban számolt be a jelenségről. Azt írták, hiába volt tavaly alacsony a vízállás a Balatonon, ami elvileg kedvez a nád megújulásának, az elmúlt években több helyen, többféle okokból és módon is pusztult a vízi növényzet. A Balaton mellett ez a Kis-Balatonon és a Velencei-tavon is tapasztalható.

A Paloznak és Alsóörs közötti partszakaszon elkezdődött annak a Balatonnak a pusztulása, amit eddig ismertünk, szerettünk. Ma ezt még csak a közel másfél kilométer hosszúságban, 20 és 100 méter között változó szélességben pusztuló nád jelzi. A szakértők szerint a folyamat nem áll meg ezzel, egy új, a Balaton és az emberi használat szempontjából kedvezőtlenebb állapot alakul ki a parti övezetben, ha nem lépünk időben.

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége júniusban petíciót indított, hiszen mindannyiunk érdeke és felelőssége, hogy a Balaton vízminősége jó ökológiai állapotban maradjon. Ebben a legfontosabb, hogy készüljön el az aktuális klímamodellek figyelembevételével a Balaton komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, amely az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!