Elsüllyedt hajókat keresnek Szenegálnál

gorée-szigetNoha az Afrika legnyugatibb csücskében fekvő tengerpart a 18. századi transzatlanti rabszolga-kereskedelem egyik legfontosabb állomása volt, a történészek érdeklődése ellenére senki sem próbálta felkutatni és feltárni az itt elsüllyedt hajókat, amelyek afrikai férfiak, nők és gyermekek ezreivel megrakva indultak Amerikába.


Májusban egy kutatócsapat egy 50 éves szenegáli régész, Ibrahima Thiaw vezetésével kezdett neki a munkának, amelyet a francia Nanette és a Bonne Amitié, valamint a brit Racehorse hajó roncsainak keresésével indítottak el.

Dakar_Shipwrecks_031471271353

Ibrahima Thiaw és kutatócsapata

„A történetek, amelyek segítenek megérteni a rabszolga-kereskedelmet, az emberi történelem döntő pillanatát, itt vannak lent” – fogalmazott Ibrahima Thiaw. Ha bizonyítékot találnak egy roncsra, elkezdik a merüléseket. Az eddigi előzetes merülésekkor csupán halászhajók maradványait találták meg.

szenegalterkep

Noha a feljegyzések szerint több mint ezer rabszolgaszállító hajó süllyedt el világszerte, mindeddig csupán egyetlen egy feltárása ismert. Az 1794-ben elsüllyedt Sao José-Paquete de Africa roncsait Fokváros közelében, Szenegáltól több ezer kilométerre délre találták meg, a hajón talált leleteket a Smithsonian Intézet részeként működő National Museum of African American History and Culture állítja ki a következő hónapban.

gorée-sziget

Gorée-sziget

Szenegál mintegy négyszáz évig a rabszolga-kereskedelem egyik fő kibocsátója volt, a nyugati-afrikai ország területén e tevékenység számos emléke látható ma is. Világszerte ismert helyszín a Dakar közelében fekvő Gorée-sziget, amely az emberkereskedelem egyik fő központja volt, ugyanakkor az itteni emlékeket sokszor építkezések temetik maguk alá, vagy tönkremennek a turizmus miatt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!