Elpusztult az Age of Russia

Elszabadult horgonyáról az 1992-es Amerika Kupára épített 75 lábas vitorlás jacht, hogy aztán másnapra a hullámok és a tengerpart elvégezzék azt, ami korábban az embereknek nem sikerült.

A Yacht Club of St. Petersburg kihívóként jelentkezett az 1992-es Amerika Kupára, Red Star 92 Syndicate néven. Ám pénzügyi nehézségek akadályozták őket, ellentétben a Moszkva által alapított Age of Russia Syndicate-tel, amelynek azonban nem volt hivatalosan elfogadott nevezése. A két csapat megpróbált együttműködni, de a dolog nem jött össze, így az egész projekt kudarcba fulladt. Mindezt tetézte a Szovjetunió 1991-es összeomlása, így a hajó finanszírozás és csapat nélkül maradt, valamint jogi viták tárgyává vált. Néhány évig egyik telepről hordozták a másikra, míg aztán 2003-ban megvásárolta egy kanadai cég.

Napjainkban San Diego előtt állt, egészen november 7-e reggeléig, amikor az aktuális viharban elszabadult, majd kisodródott a Coronado Beach fövenyére.

YouTube video

Amikor partot fogott, még nem sérült különösebben, viszont a hullámok nem csillapodtak, és vasárnap délutánra kettétörték a testet, majd tovább aprították a maradékot.

A tulajdonosával felvették a kapcsolatot, lévén az ő felelőssége az elszállítás. Mindenesetre a helyi hatóságok addig sem tétlenkedtek, elkezdték összeszedni a darabokat, illetve elkerítették a part érintett szakaszát.

YouTube video

(forrás: coronadotimes.com, fotók: Coronado Times, Georgia Ferrell)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!