Előkerült egy fotó a Titanic vesztéről

2020. június 17.
Címkék :

Soha nem látott történelmi fotót árvereznek el: a Titanicot 108 évvel ezelőtt elsüllyesztő jéghegyet örökítette meg 40 órával a tragédia előtt a helyszínen járt másik hajó kapitánya.

Az SS Etonian gőzhajó kapitánya, W. Wood szenvedélyes fotós volt, 1912. április 12-én készített egy képet egy jéghegyről, amely a hajója mellett úszott el. Miután kikötött New Yorkban, a kapitány előhívatta az útközben készített fotókat. A jéghegyről készült egyik fotót elküldte a dédnagyapjának egy levél kíséretében, amelyben azt írta, hogy az a jéghegy süllyesztette el a Titanicot.

Wood nemcsak a készítésének időpontját írta rá a képre – bár az évszámot eltévesztette –, de a helyszín pontos koordinátáit is. Ezek alapján valószínű, hogy igaza volt, a Titanic tényleg annak a jéghegynek ütközött neki, amit ő negyven órával a baleset előtt lencsevégre kapott.

A Titanic fedélzetén tartózkodók közül csak Fredrick Fleet, a Titanic őrszeme készített egy vázlatos rajzot a jéghegyről, ami szintén nagyon hasonlít ahhoz, amelyik Wood fotóján van, egyébként senki sem örökítette meg az úszó monstrumot.

Wood fotóját a dédnagyapjának írt levéllel együtt árverezik el. Az aukciósház úgy becsüli, hogy 8-12 ezer fontért (kb. 3-4 millió forintért) kelhetnek el – írta a 24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!