Élőhelyek létesülnek a sivatagban?

Szaúd-arábiai tudósok kifejlesztettek egy hibrid rendszert, amellyel egyszerre lehet áramot és ivóvizet termelni.

A sivatagi területek vízforrásokban általában igencsak szegények, és ezen térségek további jellemzője, hogy az elektromos hálózat is elkerüli őket. A szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetem (KAUST) tudósai kifejlesztettek egy kísérleti rendszert, amely az említett hiányosságokat elméletileg pótolni tudja.

Az új konstrukció egy sor összekapcsolt fotovoltaikus panelt tartalmaz, amelyek mindegyike közvetlenül egy hidrogélréteg fölött helyezkedik el. A panel és a gél együttesen egy valamelyest megdöntött fémdoboz tetejeként szolgál. A doboz alján egy kifolyócső található.

Ahhoz, hogy az elgondolás működjön, éjszaka a tartályt nyitva kell tartani, hogy a hidrogél felszívhassa a nedvességet a levegőből. Miután a nap felkelt, be kell csukni a dobozt, hogy a fotovoltaikus panel áramtermelésbe kezdhessen.

A napelemre zúduló napfény az egész rendszert felmelegíti, ennek hatására a felszívott víz elpárolog a gélből, és a panel hátulján lecsapódik. A folyadékká sűrűsödött víz ezt követően lecsöpög a panelről, amivel némi felesleges hőt is elvezet az áramtermelő egységről. Ez a folyamat állítólag 9 százalékot is javíthat a napelem hatékonyságán.

A lecsöppent víz közben a fémdoboz aljába csorog, majd a kivezető nyíláson keresztül távozik a rendszerből. Az így felhalmozódó vizet ivásra és öntözésre is biztonsággal fel lehet használni. A rendszer kis léptékű, kéthetes tesztelésére 2021 júniusában már sort kerítettek a szakemberek. Az Arab-sivatagban felállított, íróasztal méretű prototípus 1519 wattóra áram megtermelése mellett körülbelül 2 liter vizet állított elő – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!