Elmarad a nagyberuházás Kisorosziban

Védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot, a helyszínre tervezett beruházást leállítják.

A Szentendrei-sziget Dunakanyarba beékelődő része országos jelentőségű védettséget kap az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint. A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt a sziget északi csúcsát érintő területet nem nyilvánították védetté. Így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat. Ennek a hibának a korrekcióját Nagy István miniszter a napokban elrendelte.

Az agrártárca közlése szerint a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenik a természetvédelmi besorolást módosító rendelet, amely lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatálybalépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik.

A fürdőzők, vízitúrázók és vadkempingezők körében igen népszerű, sokak által látogatott Szigetcsúcsra jelentős beruházást tervezett a Kisoroszi önkormányzata. Az oda vezető út lebetonozásáról, a volt focipályán kibővített parkoló létrehozásáról, 14 mobil konténer, 44 vécé és 30 zuhanyállás kialakításáról volt szó. Az önkormányzat a túlzott igénybevétellel indokolta a terület ilyen mértékű fejlesztését, csakhogy abban az utóbbi napokban megszólaló szakértők többsége egyetértett, hogy a bejelentett beruházás nem hogy csökkenteni, hanem egyértelműen növelni fogja a különleges adottságú terület forgalmát.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 370 millió forint támogatást biztosított a kisoroszi önkormányzatnak a munka kivitelezéséhez. A beruházásra így viszont már nem kerül sor.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!