Elkészült a 2023-as balatoni haltelepítési összesítő

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összesítette a 2023. évi haltelepítési munkáját. Tavaly március 2. és december 14. között 32 helyszínen engedtek halakat a vízbe.

A társaság a telepítés napját megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adott közre, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításukból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közeli, valamely horgász egyesület képviselőjét minden esetben telefonon értesítették. Így mindig volt egy helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvön.
Minden telepítési nap zárásaként a honlap fényképekkel ellátott „haltelepítési beszámolót” adott közre, valamint a cég Facebook- és Instagram-oldalain történetében általában videón is megmutatta a munka főbb mozzanatait.

Tavalyi haltelepítés fajonként
Ponty

Az ősz a pontytelepítések fő szezonja, mert ekkor halássza le a társaság a tógazdaságai halastavait, de szerveztek tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300 ezer kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségükben. Ezt 2023-ban is teljesült: összesen 301 337 kg pontyot engedtek a tóba, amelyből 16 920 kg volt kétnyaras korú.

A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes figyelembe venni, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent.
A telepítések térbeli eloszlása kapcsán fontos ismételten leszögezni: a haljelöléses vizsgálatokból tudják, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekednek rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket. 2023-ban ez a következőképpen alakult: keleti medence: 105 429 kg, középső medence: 105 044 kg, nyugati medence: 90 864 kg.

Süllő
Egynyaras süllőből 13 395 kg-ot telepítettek a Balatonba, így sikerült megduplázni a társaság számára előírt 6000 kg-os éves kötelezettséget. Ez a mennyiség mindekori rekordot jelent a balatoni halgazdálkodás történetében. Ahol megoldható volt a kíméletes leengedés, ott csúszdával, máshol leszákolva, vizes kosarak segítségével zajlott a süllőtelepítés.

Csuka
Előnevelt csukából előírt 250 ezer darabos kötelezettséget 30 ezer darabbal meghaladva helyeztek ki a Balatonba, a vízrendszer befolyóiba. A kis csukákat oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a társaság halőri motorcsónakjaiból és a csatornák partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Terven felül 805 kg egynyaras csukát helyeztek ki több helyszínen a keleti medence északi partján. Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével engedték be a Balatonba.

Menyhal
Folytatódott a cég menyhal-újrahonosítási programja. A vásárolt 25 ezer egynyaras menyhal telepítése az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is az Agrárminisztérium anyagi támogatásával jött létre.

Compó
Háromnyaras korú compóból 1310 kg-ot (6800 darab) helyeztek ki, ami a társaság kötelezettségének közel hétszerese.

Telepítettek még 240 ezer előnevelt kősüllőt, továbbá balinból a 210 ezer előnevelt példány mellett 1100 kg (19 400 darab) kétnyarast is kihelyeztek a Balatonba. Az előnevelt korcsoportú ragadozókból nincs kötelezettsége a halgazdálkodási cégnek, a fenti mennyiségek telepítését a jó termés miatti többlete tette lehetővé.

A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket: 35 ezer előnevelt pontyot és 91 500 előnevelt csukát helyeztek ki tavalyi tavasszal.

fotók: balatontelevizio.hu, balatonihal.hu, hirbalaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!