Eljön a búvárkertészek kora?

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olasz Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Mivel a világ népessége az ENSZ szerint 2050-ben várhatóan 7,6 milliárdról 9,8 milliárdra nő, a vizet „termőföldként” felhasználni óriási segítséget jelentene – mondta Luca Gamberini a kutatócsoport marketingmenedzsere. Csapata azon dolgozik, hogy bebizonyíthassa, hogy igenis lehetséges növényeket és zöldségeket termeszteni a tenger alatt.

Az első tengeralatti kertet a genovai parthoz közel, 8 méterrel a felszín alatt hozták létre. A Némó kertjére keresztelt kutatási program 2012-ben indult az Ocean Reef Group égisze alatt. Minden miniüvegház termőföld nélküli növénytermesztési módszert használ, az öntözéshez pedig a sótlan vizet természetes úton állítják elő.

A víz alatti ültetésnek azonban vannak korlátjai. „Nem lenne értelme gabonát vagy gyümölcsfát termeszteni a tenger alatt, de orvosi gyógynövények élőállítására képesek vagyunk – mondta Luca Gamberini. – Steviát, mentát, rozmaringot, paradicsomot, de még zöldségeket, fokhagymát, babot, szóját és gojibogyót is termesztünk.”

A projekt még csak kísérleti fázisban van, de nagy lehetőségeket rejt magában. Minden víz alatti kertet speciális felszereléssel látnak el, amely nagyjából 10-20 ezer euróba kerül, így a termelés költségei fenntarthatók – írta a magyarmezogazdasag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!