Élje át a csodát a Tiszán!

2021. június 27.
Címkék :

A Hortobágyi Nemzeti Park az idén is elindította a tiszavirág-híradóját, ahol egy interaktív térképen mutatja be a kérészészlelési helyszíneket.

A tiszavirágok első példányai a június 19–20-i hétvégén már megmutatták magukat néhány százas nagyságrendben a Tiszaderzs–Tiszaszőlős–Tiszafüred melletti folyószakaszokon.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is készítettek egy interaktív térképet, amelyen folyamatosan jelölik az észlelési helyeket.

Szinte valamennyi túravezető indít tiszavirág-figyelő csónaktúrát. Aki nem szeretne vízre szállni, az a Tiszafüred és Poroszló közötti Fehér Amúr Halászcsárdánál, Tiszafüreden és Tiszaörvénynél az élő Tisza partjáról is látni fogja, de Tiszanána-Dinnyéshát környékén is lehet ámulni a kérészek násztáncán. Persze egyedül, csónakot bérelve is fel lehet fedezni a tiszavirágzás rajzását.

Szakszerű túravezető kíséretét is érdemes választani a csoda átéléséhez, valamennyi túravezető indít tiszavirágnéző túrákat.

Tiszaderzsi túrák
Már a néhány, szakaszosan megjelenő tiszavirág megtekintéséért most is lehet keresni a tiszaderzsi Kárász Kikötőből induló csónaktúravezetőt.

Poroszlói túrák
Amint több kérész jelenik meg a Kis-Tiszán és a Tiszán, érdemes poroszlói indulású túráira jelentkezni. A tömeges megjelenésről a Facebookon lehet tájékozódni.

Tiszafüredi túrák
A Tiszaörvényen található Szabics Kikötő az élő Tisza mellett található, és amint több kérész jelenik meg, indulni fognak túrák. Ahogy Szabics Gábor, a kikötő vezetője elmondta, érdemes „ugrásra készen” várni az eseményt, hiszen a kérészek rajzás egyik pillanatról a másikra történik, a túrákat pedig aznapra vagy másnap estére tudják meghirdetni.

Tisza-tavi túra
A Tisza-tavi túra legénysége is nagyon várja a kérészek rajzását. Kifejezetten tiszavirágnéző túrákat nem szoktak meghirdetni, hanem ha a vendégük az esti órákban érkezik, akkor a túrák részeként tekintik meg a rovarok násztáncát. ha pedig valaki csak ezt szeretné megnézni, akkor elkalauzolják őket oda.

Chili Outdoors
A tiszafüredi székhelyű Chili Outdoorsnál is lehet jelentkezni a tiszavirágnéző túrákra, amelyeket igény szerint indítanak. Fő profiljuk a kajakos és kenus túravezetés, és evezős csónakokkal is elkalauzolják a kérészek násztáncához a vendégeiket.

Az interaktív térkép itt érhető el.

(ilovetiszato.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!