Elhunyt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke

Rogge 2001-től 2013-ig töltötte be a NOB elnöki tisztségét, utána tiszteletbeli elnöki címet kapott. Hetvenkilenc éves volt. És vitorlázó olimpikon.

Végzettségét tekintve ortopédsebész volt, a belga rögbiválogatott tagja, vitorlázásban tizenhatszoros belga bajnok és egyszeres világbajnok. Thomas Bach, a NOB jelenlegi elnöke így emlékezett meg róla: „A legfontosabb, hogy Jacques szerette a sportot, szeretett a sportolók között lenni (ő volt az első NOB-elnök, aki az olimpiai faluban aludt a játékok ideje alatt – a szerk.), és ezt az érzést igyekezett mindenkinek átadni. Komoly szerepet vállalt a bizottság megújításában, akciói közül kiemelkedik a fiatal sportolók támogatása, az ifjúsági olimpia létrehozása. Elszánt híve volt a tiszta sportnak, fáradhatatlanul küzdött a dopping minden formája ellen. Barátok voltunk azóta, hogy mindkettőnket beválasztották a NOB-ba, kapcsolatunk kitartott az utolsó napig.”

A gyász és a tisztelet jeleként öt napra félárbócra eresztik a lobogót az Olimpia Házán, az Olimpiai Múzeumban és minden, a NOB tulajdonában álló ingatlanon.

Jacques Rogge két igen emlékezetes táblával:

(forrás: sail-world.com, fotók: olympics.com, espn.com, loopnews.com, newsclay.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!