Elhunyt a legyek urának megmentője

Az ausztrál Peter Warner a hatvanas években háromszor nyert a Sydney–Hobart regattán, de világhírűvé az tette, hogy megmentett hat „hajótörött” fiút egy csendes-óceáni szigetről. Hajóbalesetben lelte halálát.

Warner 17 évesen elszökött otthonról, mert így lázadt az ellen az ötlet ellen, hogy csatlakozzon a családi vállalkozáshoz. Apja, Sir Arthur Warner Ausztrália egyik leggazdagabb embere, az Astor Radio Corporation tulajdonosa volt. Paul egy évig járta a tengert, hazatérte után jogi egyetemre járt, de hat héttel azelőtt, hogy lediplomázhatott volna, újabb három évre lelépett, ismét a tengert választva. Ekkor szolgált a svéd és a norvég haditengerészetnél, és megtanult svédül. Végül megint hazavezetett az útja, pár évig dolgozott apja cégében, de közben végig azt érezte, hogy hívja az óceán. Tongára költözött, ahol 30 évig élt, közben folyamatosan járta a Csendes-óceán déli részét.

A nagy mentőakció
1966-ban rátalált egy csapat tongai tinédzserre, akik több mint egy évvel azelőtt tűntek el otthonról, és már mindenki halottnak hitte őket. Warner az ’Ata-sziget mellett vitorlázva égett fűcsomókat vett észre a sziget oldalában, ami felkeltette a figyelmét: a fiúk igazi kis gazdaságot építettek föl, volt benne zöldségkert, kivájt fatörzsekben gyűjtötték az esővizet, kialakítottak súlyzós konditermet és tollaslabdapályát, állandó tüzet gyújtottak. Mindezt pusztán kézi erővel, egy szem késsel és sok elszántsággal – írta Warner a memoárjában.

A hat srác egy katolikus iskolából szökött meg, lopott halászhajóval, hogy aztán nyolc napig vergődjenek a tengeren a rossz időjárás miatt, végül pedig a lakatlan ’Ata-szigeten érjenek partot. Történetüket részletesen bemutattuk korábbi cikkünkben.

A nagy csoportkép: Peter Warner és legénysége, Bill, valamint a hat fiú (David, John, Luke, Stephen, Jim Kolo és Mano – 1968. január 6., fotó: John Raymond Elliott/Fairfax Media)

Három Sydney–Hobart-győzelem
Aston névre keresztelt saját hajóját irányítva Warner háromszor szelte át abszolút elsőként a célvonalat (1961, 1963, 1964), 1962-ben pedig mindössze egy perccel maradt le a dobogó tetejéről.

A halálos baleset
Új-Dél-Wales északi partján április 13-án, reggel 8.45-kor egy hullám felborította Warner hajóját a Ballina-gát közelében. A lökéstől a férfi és 17 éves utastársa a vízbe estek, a fiú partra húzta az idős férfit, akin egy járókelő szívmasszázst végzett a mentők kiérkezéséig, ám Warner elhunyt.

Dokumentumfilm a hat tongai hajótöröttről:

YouTube video

szöveg: Juráncsik Norbert

(fotók és forrás: 9news.com.au)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!