Elhunyt a dán vitorláslegenda

Paul_Elvstrøm_1960bNyolcvannyolc évesen elhunyt Paul Elvstrøm, a vitorlássport nagy ikonja, minden idők legsikeresebb versenyzője. A dán vitorlázó nyolc olimpián vett részt, amelyek során sorozatban négyszer nyert aranyérmet különböző versenyszámokban.

Paul Elvstrøm jelentősen hozzájárult a vitorlásfelszerelések fejlesztéséhez: saját cégében árbócokat, bumokat és vitorlákat gyártott. Hozzáfűződik a ma is használatos ventilek működési elvének feltalálása. Népszerűsítette az alba használatát, amely a bumot az árbóchoz feszíti le, ezzel lehetővé téve azt, hogy háromnegyedszélben vagy hátszélben úgy kiengedhető legyen a vitorla, hogy a bum nem emelkedik fel.

getImage

Hozzákötődik a gurtnival elősegített lógás technikájának meghonosítása, amelynek segítségével erősebb szélben is hatékonyabban lehet vízszintesen tartani a jollékat, így azok nagyobb sebességre képesek. Hosszú távon ehhez elengedhetetlen a megfelelő erőnlét, ezért ő fejlesztette ki az első lógópadokat, amelyek segítségével a parton hasonló helyzetben edzhetnek a versenyzők.

PaulElvstrom_Finnjolle0001

A versenyek lebonyolítása során neki köszönhetjük a kapuk feltalálását, amelyek nagy mezőnyök esetén csökkentik a jelek elhagyása körüli tömörüléseket, problémákat. A versenyszabályok fejlődésében is maradandó nyomokat hagyott: ő kezdeményezte a jelek körül zóna fogalmának bevezetését. A 60-as évek elején a zónát két hajótesthossznyi méretűre határozták meg, a jelektől ekkora távolságban rögzítették a jelek elhagyásához kapcsolódó jogokat és kötelességeket. Elvstrømnek köszönhetjük a versenyszabályok oktatását elősegítő magyarázó könyvek első példányának elkészítését is, amellyel az volt a célja, hogy a szabályok értelmezését világszerte egységesítse. Könyve a 70-es és 80-as években lett igazán népszerű, amelyhez a konzultációk megkönnyítése céljából műanyag modellhajókat is mellékeltek – olvasható a jurylife.blogspot.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!