Elhalasztják az olimpiát

Abe Sinzó miniszterelnök a nyári, tokiói olimpia egyéves halasztását javasolta Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének, aki teljes mértékig egyetértett vele.

A japán kormányfő szerint a halasztás elkerülhetetlen, ha nem lehet teljes olimpiát rendezni a világjárvány miatt. „Nagyjából egyéves halasztást javasoltam, és Thomas Bach elnök teljes mértékben egyetértett vele. Ez lehetővé tenné, hogy a sportolók a lehető legjobb formában érkezzenek meg az olimpiára, mi pedig biztonságos környezetet teremthetnénk a szurkolóknak” – erősítette meg Abe.

A NOB végrehajtó bizottsága gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – megvitatta a halasztás lehetőségét, amely természetesen a paralimpiára is vonatkozna, és úgy döntött, hogy elhalasztja a tokiói nyári olimpiát és paralimpiát, legkésőbb 2021-ben azonban megrendezik a játékokat.

Az indoklásban azt írják, hogy mindezt a sportolók és az olimpia rendezésében érdekeltek egészségének megőrzése érdekében teszik. Halasztásra még nem volt példa, legutóbb 1944-ben történt olyan, hogy nem tudták megtartani az olimpiát, akkor a világháború miatt. Az ötkarikás játékokat július 24. és augusztus 9. között rendezték volna.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!