Elektromos szárnyashajó válthatja a kompokat

A németországi Kiel öblét átszelő elektromos vízi járművekkel kapcsolatban kétféle koncepció is született: egy víz felett lebegő hajó és egy futurisztikus komp szállíthatja az utasokat a nap minden órájában.

Egyelőre csak tervként létezik a németországi Kiel öblét áthajózó Vaiaro nevű elektromos komp, amelynek koncepcióját a Kieli Egyetem más intézményekkel közös kezdeményezésének résztvevői, CAPTN (Clean Autonomous Public Transport Network) tagjai dolgozták ki. A 2018-ban létrehozott projekt célja egy jövőbeli belvárosi mobilitási lánc kialakítása, a vízi és szárazföldi közlekedés, a komp- és a buszjáratok megtervezése, összehangolása.

Bár túl sok részletet egyelőre nem árultak el, az biztos, hogy a kompok vezető nélkül, folyamatosan, éjjel-nappal és emissziómentesen közlekednek majd az öböl két partja között.

A CAPTN két, egymástól teljesen eltérő verzió látványtervet is közzétett honlapján. Az elsőt, a Floating Platformot leginkább egy szárnyashajó és egy gigantikus üvegdoboz randevújából létrejött vízi járműként lehet leírni. A hajótest gyakorlatilag lebeg a víz felett, ami azért sokat hozzátesz az utazás élményéhez. A második, a Passage egy úszó terminálhoz hasonlít, amelyet futurisztikus megjelenésű rácsszerkezet borít. A Passage-hoz dokk is tartozik, amiről komp egyszerűen leválik, és amihez könnyedén csatlakozik.

A két elképzelésben közös, hogy akadálymentesek, és a kerékpárok számára is alakítanak ki helyet a fedélzeten, így az utasok könnyedén bejárhatják a várost anélkül, hogy autóba vagy buszra kellene ülniük. A Vaiaro-járművek zajmentesen közlekednek, és sokkal hamarabb megteszik az öböl partjai közötti távolságot, mint a hagyományos kompok – írta a kreativ.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!