Elektromos hajóval erősítenek a svédek

2019. szeptember 11.
Címkék :

A svéd X Shore az idén mutatta be első elektromos csónakját, amellyel a károsanyag-kibocsátás mérséklése mellett elősegítenék, hogy az ember jobban tudjon kapcsolódni a természethez.

Az X Shore az első hajómodellje, egy Eelex 6500-as volt az, amely a kiskorú környezetvédő aktivistát, Greta Thunberget kísérte el egy darabon a kibocsátásmentes transzatlanti útjára az ENSZ augusztusi New York-i klímacsúcsára.

A tengeri utazás fenntarthatóvá tételének vannak bizonyos korlátai, például az elektromos motor gyenge teljesítménye, a töltési lehetőségek hiánya, vagy a lassú sebesség, ám az Eelex 100 tengeri mérföldet képes megtenni egyetlen feltöltéssel, és ez tökéletesen alkalmassá teszi a szabadidős csónakázásra.

A legnagyobb sebessége 40 mérföld per óra, bár ahhoz, hogy két órán keresztül folyamatosan mozgásban legyen, az állandó sebességnek alacsonyabbnak kell lennie 25 mérföld per óránál.

A hajótesten bordákat alakítottak ki, ennek következtében egy levegőréteg jelenik meg a jármű és a víz között, csökkentve a súrlódást, sőt – a cég állítása szerint – 35 százalékkal az energiafelhasználást is – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!