Eladó a Morning Glory, Berlusconi 11 millió dolláros vitorlása

Eladósorba került a Morning Glory, Silvio Berlusconi 11 millió dolláros luxusvitorlása. A 158 lábas (48,17 méteres) szuperjachtot az olasz Perini Navi tervezte és építette a viareggiói gyárában, 1993-ban.

A hajónak nem a korábbi olasz miniszterelnök volt az első tulajdonosa, hiszen a vitorlást eredetileg a médiamogul Rupert Murdochnak építették. Ő 1999-ben adta el a Morning Gloryt, nem sokkal azt követően, miután a hajón fogadott örök hűséget harmadik feleségének.

A Morning Glory a második 158 lábas hajója volt a Perininek, hiszen korábban, 1992-ben a Corelia, majd 1995-ben a Legacy épült meg. Az olasz hajógyárat 1983-ban alapították, azóta több mint 60 luxusjachtot gyártott. Ennek nagy része vitorlás, de 2010-től motoros jachtokat is gyártanak, amiből eddig négy készült el.

A Morning Glory vázszerkezete acélból készült, de a test borítása már alumínium, igaz, ezzel együtt is 309 tonna az össztömege. A szuperjacht kicsit több mint 48 méteres hosszához 9,21 méteres szélesség társul. A hajót ketch rudazattal szerelték, amire összesen 990 négyzetméter vitorla húzható fel. A 7,65 méteres tőkesúlyt 3,3 méterig lehet felhúzni, de még így is korlátozva vannak azok a kikötők, amelyek látogathatók a hajóval.

A hajó az eladást követően több felújításon is átesett. 2006-ban a testet, 2010-ben a generátorokat és a motort cserélték. Az erőforrásokat nem aprózták el, hiszen két V12-es 750 lóerős MAN motor került bele. A hajó végsebessége ezzel együtt is „csak” 14,5 csomó, a hatótávolsága pedig közel 5000 tengeri mérföld.

A hajó technikai részletei mellett nem szabad elfeledkezni a legapróbb részletekig kidolgozott fényűző luxusról, ami a Perini Navi tervezőit dicséri. A hajót maximum tíz embernek és nyolcfős legénységnek tervezték. Ennek megfelelően négy fényűző lakosztály – köztük a tulajdonosi – kapott helyet rajta. A „közösségi terek” között érdemes megemlíteni a hatalmas, L alakú társalgót, ahol egy márványkandalló kapott helyet, egy csigalépcsőt, illetve egy teljesen felszerelt bárt és a játékasztalokat, amelyek mind a tulajdonos és a vendégek kényelmét szolgálják.

Elsőre a 11 millió dolláros ár talán kicsit borsosnak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy ebben a hajóban egyszerre megtaláljuk a fényűző jachtok kényelmét és a vitorlás hajók izgalmát is.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!