Éjszakai menet a tavon: az RSM nyerte az Ezüst szalag túraversenyt

84 indulóból 78 teljesítette érvényesen a Balatonföldvár – Balatongyörök – Balatonföldvár távot, az RSM rekordközeli idővel nyert.

A szokásosan kormányosértekezlettel és elegáns fogadással vette kezdetét a Spartacus Vitorlás Egylet nagyhajós éjszakai túraversenye június 22-én délután háromkor. Egész nap fújt az északi, néha viharos erővel (egy többtestű előnevező le is mondta a részvételt), de délutánra a szél ereje lényegesen csökkent, sőt, az előrejelzés éjszakára leállást jósolt. Bíztató lehetett ugyanakkor, hogy éjfél körülre a szél északira fordulását és élénkülését prognosztizálták a szakemberek.

18:00-kor szépen, pontosan elrajtolt a mezőny csak az egytestűek között akadt korai rajtos. Az RSM csípte el legjobban az indulást, legdélebbi hajóként, az egytestűek bőszélvitorlákkal haladt Badacsony és a naplemente felé.

YouTube video

Az RSM 19.28-kor elsőként fordult Györöknél, a második Team Kaáli 19:45-kor, háromnegyed óra múlva, Révfülöpnél azonban a vezető hajónak leállt a szél, miközben a Team Kaáli Badacsonynál friss széllel repesztett.

20:40-kor lement a Nap, 20:53-ig 12 hajó vette a györöki fordulóbóját.

21:09:46-kor befutott az RSM (Vándor Róbert, Kalocsai Zsolt, Lange Péter, Bali István, Fekete András, Margitics Botond), ezzel megnyerték a 2024-es Ezüst szalag nagyhajós éjszakai túraversenyt. Melynek rekordideje is ehhez a csapathoz kötődik: 2018-ban (az első Ezüst szalagon) 3 óra 4 perc alatt tették meg ugyanezt a távot.

22:05-ig 65 hajó vette a györöki bóját, viszont teljesen leállt a szél.

23:55:50-kor célba ért az első egytestű, a Quantum Sails Trentasette, majd folyamatosan érkeztek be a hajók, az utolsó érvényes befutást a Glória (Németh Olivér, Scheib Gábor, Komondi Norbert) produkálta 6 óra 9 perc 53 másodperckor.

A verseny teljes befutólistája itt érhető el.

fotók és forrás: Spartacus Vitorlás Egylet

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!