Egyre veszélyesebb a balatonakarattyai hulladék

A jegybank oktatóközpontjának építési hulladékából is kerülhetett az izzó balatoni gödörbe.

Helyi civilek arról számoltak be az RTL-nek, hogy a Magyar Nemzeti Bank épülő oktatóközpontjából is vittek anyagokat abba a település határán álló gödörbe, amely már évek óta izzik. A volt homokbányát 2016 óta épp a Balatonakarattyai Önkormányzat bérelte. A szerződésük szerint ideiglenesen tárolhattak volna ott zöldhulladékot, ehelyett azonban a kormányhivatal is megállapította, hogy a területre tonnaszámra helyeztek el építési és minden más, köztük veszélyes hulladékot. Mindezt pedig a helyiek is dokumentálták. „A módszer mindig az volt, hogy megjött a problémás cucc, letolták, tettek rá zöldhulladékot, húztak rá tetejére földet, és már ott se volt” – mondta az egyik helyi lakó. Egy másikuk pedig arról számolt be, hogy „több mint egy hétig hordta három nagy kamion a földet”.

A Belügyminisztérium korábban elismerte, hogy bár a kormányhivatal annyi hulladékot talált a területen, ami már törvénysértő, a rendőrség felfüggesztette a nyomozást, mert nem tudta megállapítani, hogy az honnan került oda. A sorozatos újabb bejelentések hatására végül a nyomozás újraindult, a rendőrség sem erről, sem a korábbi felfüggesztésről nem árult el semmit, hiába kereste a hatóságokat a csatorna, mint ahogy az akarattyai önkormányzatnál is hiába érdeklődtek. Korábbi közlésük szerint csak zöldhulladékot tároltak ott ideiglenesen, és rendszeresen ellenőrizték is a területet. Ám arra már nem válaszoltak, miként kerülhetett oda több tonna illegális hulladék.

A helyi lakosok egy ideje panaszkodnak a sokszor érezhető bűzre. Egy kisgyereknél már asztmatikus tünetek is jelentkeztek, mások fejfájásra panaszkodtak a füst miatt. A gödör ugyanis rendszeresen kigyullad, s a tűzoltók sem tudják eloltani – írta a nepszava.hu.

fotók: frisshirek.hu, nepszava.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!