Egyre többen vitorláznak

Évről évre több versenyző és több hajó indul a Magyar Vitorlás Szövetség versenyein. Öt év alatt 43 százalékkal nőtt a vitorlázók és 40 százalékkal a hajók száma.

Az idén a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett versenyeken 13 százalékkal nőtt a versenyzők, 16 százalékkal pedig a hajók száma. Érdemes azonban nemcsak éves szinten, hanem több év távlatában megnézni a számokat, azok ugyanis örömteli növekedésről tanúskodnak.

Az MVSZ munkatársai készítettek egy statisztikát, hogy 2013 óta a különböző MVSZ-versenyeken, azaz az Évadnyitón, a Fehér Szalagon, a Kékszalagon, a Kékpántlikán, a Félsziget-kerülőn, a Nagyhajós Országos Bajnokságon hány vitorlázó és hány hajó nevezett.

Az idén az említett versenyekre 6787 vitorlázó adta le a nevezését összesen 1539 hajóval, előbbi 43, utóbbi 40 százalékos emelkedésnek felel meg a 2013-as szintekhez képest, abban az évben ugyanis alig több mint 1000 hajó nevezett 4744 versenyzővel.

A Nagyhajós Országos Bajnokság adatai torzítják a számokat, mert a különböző években eltérő számú hajóosztály vett részt rajta, ha ezeket az adatokat nem számoljuk, akkor 2013 óta 40 százalékkal nőtt a hajók és 40 százalékkal a vitorlázók száma az MVSZ-es nagyhajós versenyeken. Az is kicsit megkavarja a képet, hogy az évadnyitókon korábban kishajósok is indultak. Emellett az idei kiugró eredményben persze szerepet játszik, hogy a Kékszalagon rekordszámú, 681 hajó indult. Mindezekkel együtt az összkép kedvezőnek mondható.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!