Egyre több lesz a hal a Velencei-tóban

2023. október 23.
Címkék :

Újabb haltelepítés volt a Velencei-tavon, az arra alkalmas partszakaszokon, azaz a Gárdonyi-félszigeten, a dinnyési csónakkikötő hullámtörőjénél és a sukorói kikötő és hajóállomás bejáratánál.

Ezúttal 4013 kg nagy méretű pontyot helyezett a Velencei-tóba a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége. A betelepített 7 kilogramm átlagtömegű állomány a Kecskeri-víztározóban, természetes viszonyok között nevelkedett 50-80 centiméteres testhosszúságú, életerős pontyokból állt.

A pontyok többsége 60 centiméter feletti példány, őket a felső méretkorlátozás védi annak érdekében, hogy sokáig a tó lakói maradjanak. Reményeik szerint a vízállás ezt szintén segíti majd. A haltelepítés a korábban az agrárminiszter által bejelentett programnak köszönhetően valósulhatott meg. A kihelyezett halak összértéke eléri a 10,5 millió forintot. A legutóbbi telepítéssel ebben az évben eddig 21 565 kiló felnőtt korosztályú pontyot helyeztek ki a Velencei-tavon, amelyek összértéke 40 millió forint.

A következő hetekben, hónapokban a beszerzési lehetőségek függvényében további telepítéseket terveznek, ennek keretében hozzávetőlegesen 3 ezer kilogramm növendék csuka, ezer kiló növendék süllő, továbbá több ezer kilogrammnyi különböző korosztályú keszegféle és néhány mázsa compó telepítését szeretnék megvalósítani az év hátralévő részében. A ragadozók várhatóan jelentősen segítik majd a nagy mennyiségben jelenlévő ezüstkárász állomány kordában tartását is – írta a feol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!