Egyre több a szemét a tengerben

Megdöbbentő látvány fogadta egyik merülése alkalmával Rich Hornert, amikor a Bali közelében található Nusa Penida partjainál búvárkodott. A brit férfi a népszerű Manta Pointnál merült, ám a ráják és a színpompás tengeri halak helyett, elképesztő mennyiségű műanyag szeméttel találkozott.


Horner már több helyen is látott egy-egy műanyag hulladékot a tengerben úszva, de ilyen mértékű szennyezést még soha sem tapasztalt. Hozzátette, hogy másnap már szinte teljesen megtisztult a víz, az áramlatok ugyanis arrébb sodorták a szemetet. A műanyag azonban nem tűnik el, hanem tovább sodródik az óceánban, majd idővel egyre kisebb darabokra esik szét, ám még mikroműanyaggá válva is nagy károkat okoz.


Jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba. A tengerekbe kerülő műanyag zacskók megfojtják a teknősöket és a madarakat, valamint megtölti hulladékkal a delfinek és bálnák gyomrát, mígnem azok éhen halnak. Habib El-Habr tengerihulladék-szakértő szerint ha így folytatjuk tovább, akkor 2050-re több műanyag szemét lesz az óceánban, mint hal.


Ma már a világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a mikroműanyagok, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyag részecskék előfordulási aránya, amelyek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az óceánok és tengerek élővilágára. A kis műanyagdarabkák a tengerek óriásait; a bálnákat, cápákat, és rájákat is veszélyeztetik, amelyek naponta akár több százat is lenyelnek belőlük – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!