Egyre népszerűbb a Balaton

Május végére elérte a 10 milliót a vendégéjszakák száma. A Balatonnál növekedtek leginkább a belföldi vendégéjszakaszámok.


A szállásdíjbevétel is jelentősen magasabb volt májusban, mint egy évvel korábban, a növekedés 9 százalékos. Egyértelmű sikerrel zárta az idei év első öt hónapját a turizmus, folyamatosan érezhető az erősödés, különösen a belföldi turizmusban: a belföldi vendégek száma az év első öt hónapjában 9,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest, de külföldi vendégből is jóval több érkezett hazánkba, a növekedés 7,8 százalékos. A Balatonnál a sokszor változékony időjárás ellenére is két számjegyű idén a növekedés, a magyar tenger egyre inkább négy évszakos úti céllá válik.

Májusban 9,4 százalékkal nőtt a vendégek száma Magyarországon 2017 májusához képest, ezen belül kiemelkedő a külföldi vendégszám növekedése (12 százalék), de a belföldi vendégforgalom is 6,8 százalékkal volt magasabb az idén, mint egy évvel korábban. Összesen 1,14 millió vendéget mutatnak az adatok, akik 2,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ami szintén növekedés az előző év májusához képest (7,5 százalék).

Egyértelműen sikeresen zárta az első öt hónapot a turizmus, a külföldi vendégszám jelentős emelkedésénél (7,8 százalék) még dinamikusabban alakult a belföldi vendégek számának növekedése (9,2 százalék). A vendégéjszakák száma már május végére elérte a 10 milliós értéket, ami 7,1 százalékos növekedést jelent 2017 első öt hónapjához képest, a szálláshelyek bevételei pedig 11,4 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Az idei év első öt hónapját összesítve figyelemre méltó, hogy az ország minden részében növekedett a vendégforgalom. Ez arra utal, hogy mind több desztinációban sikerül bizonyos mértékben csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. A belföldi vendégéjszakaszámok a Balatonnál emelkedtek a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal, mindezt úgy, hogy az időjárás viszonylag kiszámíthatatlan volt eddig idén. A külföldi vendégéjszakaszámok pedig az Észak-Alföldön emelkedtek a legnagyobb mértékben, 17,4 százalékkal. Budapest első öt havi teljesítménye is kedvező képet mutat, az összes vendégéjszaka szám 4,6 százalékkal nőtt, a külföldi forgalom 3,5, a belföldi pedig kiugróan, 12,2 százalékkal emelkedett a fővárosban 2017 első öt hónapjához képest – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!