Egyre jobb lesz a balatoni sétahajózás

A Gazdasági Versenyhivatal a Balatoni Hajózási Zrt. piaci erőfölényével való feltételezett visszaélését vizsgálta. A vállalkozás az eljárás hatására több versenyt élénkítő lépést tett, és további, újszerű intézkedések foganatosítását is vállalta.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015 februárjában indított versenyfelügyeleti eljárást a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. A cég, amely a balatoni hajózás meghatározó szereplője, a kikötők üzemeltetése mellett személyhajózási szolgáltatásokat is nyújt. A vállalkozásnak a menetrendbe nem illeszkedő kínálata (pl. a séta- és a programhajózás) terén vannak versenytársai, amelyek a Bahart kikötői szolgáltatásait veszik igénybe.


A versenyhivatal azt feltételezte, hogy a balatoni közforgalmú kikötői szolgáltatások piacán erőfölényes helyzetű cég a verseny korlátozására alkalmas módon alakította ki a dokkok használati díjait és feltételeit. A GVH eljárásában részletesen vizsgálta a Bahart magatartását és az érintett piaci viszonyokat. A vállalkozás a versenyhatóság előzetes álláspontjának megismerését követően kötelezettségvállalást ajánlott a felvetődő versenyproblémák orvoslására.


Emellett a cég már az idei nyári hajózási szezonban hozott olyan intézkedéseket, amelyek javították a séta- és programhajózás piaci versenyfeltételeit: 10 százalékkal csökkentette a kikötőhasználati díjakat, növelte a versenytársak által használható kikötőrészek területét, valamint a számukra biztosított hirdetési felületeket. A Bahart jövőbeli magatartásának alakítására is tett kötelezettségvállalást, amely magában foglalja többek között a számviteli szétválasztás bevezetését, díjképzési rendszerének reformját és a saját használatú kikötőrészek további csökkentését. A vállalkozás ellenőrző biztos szakértői felügyelete mellett hajtja majd végre számviteli és díjképzési rendszerének megújítását az árazási versenyproblémák megelőzése és ellenőrizhetősége érdekében – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!