Egyre jobb hely lesz a Balaton

Hamarosan megjelenhet a balatoni fejlesztésekről szóló kormányhatározat, amely a korábbinál 15-20 százalékkal több forrást, 367 milliárdot biztosít.

Dányi Gábor, az európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A változás nem érdemi és nem koncepcionális, a tervezet a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) korábbi stratégiáját veszi alapul”. Az uniós programokat illetően érdemi változás nincs, a turizmus területén a várkastélyprogramot alakították át kicsit. Nőtt a déli vasút forrásigénye, ahol már konkrét összegekkel számolhattak. Csökken a szociális üdültetésre szánt keret, mert abból kikerül a zánkai program jelentős része. A vízminőség védelmét szolgáló projekt az uniós támogatottságú fejlesztések közül a hazaiba kerül át.

balaton

A július elején visszavont kormány-előterjesztésben 24 milliárd forint Balatonra szánt hazai fejlesztési forrás szerepelt, három évre elosztva. Ennek a jövő évre tervezett része épült be a jövő évi költségvetésbe. Hazai forrásból további, mintegy 80 milliárd forintot szánnak balatoni fejlesztésekre az új kormányhatározat-tervezetben. Még zajlik az egyeztetés arról, miként építsék ezt be a következő évek költségvetéseibe – mondta a helyettes államtitkár.

balaton3
Wildner Domonkos, a Nemzeti Turisztikai Tanácsadó Testület titkára elmondta, a 2016 tavaszától megszületett, turizmust érintő kormányhatározatoknak köszönhetően kialakult egy egységes, átlátható rendszer, az állami turisztikai feladatok egy kézbe kerültek.

500x332xBalaton.jpg.pagespeed.ic.GAAh0gnTfF
A balatoni fejlesztési programról szólva hangsúlyozta: a kormányhatározatot a kormány visszavonta, viszont a pénzt nem vette el, azt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezébe adta, hogy vizsgálja felül, a tervezett célok beilleszthetők-e az egységes turisztikai stratégiába.

top-strand-balaton-cosmopolitan2
Az MTÜ koordinációjával és a szakmai szervezetek bevonásával tekintették és vizsgálták át a balatoni turisztikai koncepciókat. A korábbi balatoni fejlesztési kormányhatározatban szereplő konstrukciók közül van, ami változatlan maradt, van, amelynek címe, keretösszege, vagy tartalma módosult, és számos új fejlesztési konstrukcióval bővült a csomag. A felülvizsgált program teljes támogatási igénye 367 milliárd forint, ebből 264 milliárd uniós és 103 milliárd hazai forrás – tette hozzá.

20150618040616_12932
Bóka István, a BFT elnöke emlékeztetett arra, hogy a Balaton-program egy részét még a visszavonás előtt elindították. Hangsúlyozta, a korábbi kormányhatározat visszavonásával formálisan a Balaton koncepcióját és stratégiáját is visszavonták, ezért fontos, hogy az új, elfogadandó változat minden téren pontosan fogalmazzon – írta a nonostopbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!