Egyre izgalmasabb a földkerülő verseny

2016. november 18.

spirit-of-hungaryAz éllovas Alex Thomson a Hugo Boss hajóval rekordidő alatt elérte az Egyenlítőt, 1 napot és 4 órát javított Jean Le Cam 2004-ben elért csúcsidején, így 9 nap, 7 óra és 2 perc alatt jutott a rajttól a déli féltekére.


A mezőny pedig kettészakadóban van. Nem pusztán azért, mert elöl a gyorsabb hajók, köztük a támaszuszonyon száguldók sebességgel elhúznak, hanem mert nekik igen kedvezően viselkedett a doldrums. Az intertropikus zavart szelek zónáján szinte akadálytalanul rohanhattak át, míg a tizenkettedik helyen vitorlázó Kito De Pavant mögött bezárult az ajtó. A többieknek már meg kellett küzdeniük az itt szokásos változó, leálló szelekkel, amelyeket lokális zivatarokkal kiszámíthatatlanul érkező rövid viharos széllökések színeznek.

spirit-of-hungary-skipper
Az élmezőny előnye pedig még fokozódhat majd. Túl azon, hogy ők 16–17-én is száguldottak, míg a többiek – köztük Fa Nándor – a doldrumsban vergődtek, a déli féltekén is hasonlóan kedvező időjárás várható a számukra.

spirit-of-hungary-skipper-nandor
Jelenleg a Szent Heléna szigetről elnevezett magas nyomású rendszer keletre húzódott, így a Vendée Globe menőinek szabad az út a brazil partok mentén dél felé a passzáttal, de a helyzet kedvezőtlenül változhat, mire a mezőny második fele ideér.

vincent-riou
Fa Nándinak rosszul jött ki a lépés a doldrumsban. Korábban közvetlen ellenfeleitől keletebbre kényszerülve nehezebben juthatott túl a zavart szelek zónáján. Stéphan Le Diraison tőle nyugatabbra ellépett mellőle és a japán Shiraishi is elé került, így jelenleg a Spirit of Hungary a 20. helyen vitorlázik. Ők még várhatóan csak ma érik el az Egyenlítőt, de legalább ma már ők is jó szélben húznak dél felé.

macsf-skipper-bertrand
Időközben Tanguy De Lamotte, aki a Zöldfoki-szigeteknél megállva megpróbálta megjavítani árbócának letört csúcsát, visszafordult Les Sable d’Olonne felé. Ő az első, aki feladta a mostani Vendée Globe-ot.

le-souffle-du-nord
Délen száguldanak az éllovasok, különösen a támaszuszonyos modern hajók. Alex Thomson (HUgo Boss) tartja az előnyét, de Vincent Riou-t (PRB) bármilyen jól hajt és taktikázik is az élmezőnyben egyedüli hagyományos hajójával, itt óhatatlanul veszít. A többiek rendre 1–3 csomóval gyorsabbak. Megelőzte őt Armel Le Cléec’h (Banque Populaire) után Sébastien Josse is.

finistere-mer-vent

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!