Egyre inkább fogyatkoznak a jegesmedvék

Gyorsuló ütemben fogy a jegesmedve-populáció a világ „jegesmedve-fővárosa”, a kanadai Hudson-öböl térségében az Északi-sarkvidék déli peremén fekvő Churchill környékén.

A levegőből végzett felmérés alapján 2021-ben a becslések szerint már csak 618 jegesmedve élt a Hudson-öböl nyugati partvidékén, míg az előző, 2016-os számláláskor még 842 példányt találtak. A populáció fogyatkozása jóval nagyobb, mint gondolták.

A kutatók adatai szerint az 1980-as évek óta a régióban élő jegesmedvék száma csaknem a felére csökkent. Ennek oka, hogy eltűnik a jég, ami a túlélésükhöz nélkülözhetetlen. A nagytestű ragadozók ugyanis a jégről vadásznak legfontosabb táplálékukra, a fókákra, de a globális felmelegedés miatt nyáron jóval korábban elolvad a jég, ősszel pedig később fagy vissza.

A tudósok különösen aggasztónak nevezték, hogy milyen sok nőstény jegesmedve és bocs pusztul el a Hudson-öböl nyugati partján. Ennek az lehet az oka, hogy a fiatal medvéknek sok energiára van szükségük a fejlődéshez, ám nem tudnak hosszú ideig életben maradni elegendő táplálék nélkül, a nőstény medvéknek pedig a bocsok táplálásához és gondozásához kellene sok energia, miközben ők is éheznek. A vizsgált régióban a jegesmedve-populáció reprodukciós energiája tűnik el, mivel kevesebb bocs marad életben és lesz belőle kifejlett példány.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!