Egymillióan kerülik meg épp a Földet

Kétszer annyian jelentkeztek az idén a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő verseny virtuális verziójára, mint négy évvel ezelőtt, amiben komoly szerepe van a koronavírus-járványnak. Mert nem mindenki járt rosszul vele.

A Virtual Regatta oldalt 2006-ban alapította, és azóta is vezeti Philippe Guigné, aki mostanában meglehetősen elégedett: az első lezárási hullámnak komoly hatása volt ránk, főleg a part menti vitorlázás lehetőségét nyújtó aloldalra. „Addig havonta húszezren regisztráltak hozzánk, akkor ez felment kétszázezerre. Ez lehetővé tette, hogy megvalósítsunk olyan fejlesztéseket, amiket csak egy-két év múlva terveztünk. Sok versenyrendező keresett meg minket, hogy az elmaradt regattáját valósítsuk meg a virtuális térben, így tettünk például a Solo Maître CoQ, a Spi Ouest-France (április, 38 ezer játékos) és a Beneteau Cup esetén. Márciusban pedig saját versenyként szerveztük meg a The Great Escape-et, a digitális átkelést az Atlanti-óceánon, amire százötvenezren neveztek be” – mondta.

Hat helyett húsz nemzet vett részt az eVitorlás világbajnokságon, jelenleg pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal tárgyalunk a tokiói olimpia kapcsán. Erről most nem mondhatok többet, de jól mutatja a NOB érdeklődését a téma iránt, hogy élőben közvetítették a világbajnokság és a Nations Cup döntőit a World Sailing csatornáin.

Amennyire a tavasz az inshore versenyeké volt, az október végi lezárások (Franciaország) az offshore programok, így a virtuális Vendée Globe sikeréhez járultak hozzá. A rajt előtt 958 ezer regisztrációt rögzítettünk (2016-ban 450 ezret), és utána is még csatlakoztak jó néhányan. Azt, hogy a nevezők közül hányan vásárolták meg a fizetős (teljes vitorlakészlet), illetve a VIP-csomagot, sosem áruljuk el senkinek, de a számuk brutálisabb arányban nőtt, mint a jelentkezőké. Ezenfelül a hirdetésekből is jön bevétel, a Corum a 3D-megjelenítést szponzorálja, a B&G a kompaszt, az Ulysse Nardin az órát. Vannak még a napi panelek, ezeket 6000 euróért kínáljuk, illetve eladtunk harminc privát csomagot (6–10 ezer euró közötti áron) különböző cégeknek, amelyek így saját logós hajókat indíthatnak, az eredménylistában mindig látszanak, jutalmakat oszthatnak és egyéb szolgáltatásokat kapnak. Tavaly kicsit kevesebb mint 1,5 millió eurós forgalommal zártunk, az idén ennek a duplájára számítunk.

Tetszett, amit olvastál? Képben lennél a jövőben is? Akkor kövess minket a Facebook-on, és nem maradsz le semmiről!

(forrás: tipandshaft.com, fotók: archyde.com; virtualregatta.com; vendeeglobe.org; tellerreport.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!