Egymillió font kártérítést kell fizetnie az egykori hajógyári vezetőnek

A Discovery Yachts Group volt főnökének több mint egymilliós kártérítést kell fizetnie annak a házaspárnak, amely beperelte a céget, mert szivárgott hajójuk.

Mind a Discovery Yachts Group, mind a hajóépítő Discovery Yachts Ltd. felszámolás alatt áll, de a Discovery Group volt igazgatójának, az 58 éves Sean Langdonnak most 1,12 millió font kártérítést kell fizetnie, miután elvesztette a vonatkozó pert.

A volt ejtőernyős és mélytengeri búvár Andrew France és felesége, Maria 2017 januárjában 1,5 millió fontért vásárolták meg az 58 láb hosszú vitorlás jachtot a cégtől. Ám hamarosan beperelték a southamptoni székhelyű hajóértékesítőt (Discovery Yachts Sales Ltd) és a gyártót (Discovery Yachts Group Ltd.), arra hivatkozva, hogy a hajó „nem volt vízhatlan”, miután az egyik kabint mindössze három nappal az átadás után elárasztotta a víz.

A Legfelsőbb Bíróság 2019 decemberében tartott tárgyalását követően Teare bíró helyt adott a két céggel szembeni keresetnek, és több mint egymillió font kártérítést, valamint egyéb költségeket ítélt meg a házaspárnak. Langdon megtámadta a Legfelsőbb Bíróság tavalyi döntését, amely megállapította, hogy személyesen felelős. A legutóbbi tárgyaláson azonban elutasították a fellebbezést, és helybenhagyták azokat a szabályokat, amelyek automatikusan felelőssé teszik a vezetőket a vállalatuk adósságaiért.

Azt is kimondták, hogy Langdon személyesen felelős a kifizetésért, miután elismerte, hogy tudtán kívül megsértette a fizetésképtelenségi törvény 16. szakaszát azzal, hogy a Discovery Yachts Ltd. felszámolását követően továbbra is használta a Discovery nevet. A Discovery 2022 januárjában önkéntes felszámolás alá került, ezt követően az Ocean Shipyard kizárólagos jogot szerzett a Southerly 42, a Southerly 48 és a Bluewater 50 katamarán építésére.

A Discovery Shipyard korábbi vezérigazgatója, Steve Edwards által vezetett Ocean Shipyard belsőépítészeti és felújítási szolgáltatásokat is kínál, és most a Discovery korábbi southamptoni hajógyárában működik.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: yachtingmonthly.com, advertiserandtimes.co.uk, sailingtoday.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!