Egyelőre mégsem pótolható a Velencei-tó vize

Vízminőségi problémák miatt továbbra sem lehetséges a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai víztározóból.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint az öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálat során öt mérőponton, napi gyakorisággal mérték a tározó – pontosabban a Császár-víz – klorofilltartalmát és egyéb paramétereit (vízhőfok, vezetőképesség, pH, oxigéntelítettség, foszfáttartalom algológiai értékelés). A mérési és a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, a tóba jutó víz klorofill tartalma érdemben nem változott meg. A Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára – közölte a vízügyi főigazgatóság.

A szakemberek arra számítanak, hogy a csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés kedvezően hat majd a klorofillkoncentráció csökkenésére. A vízpótlás ugyanis csak akkor kezdhető meg, ha a Pátkai tározóban a klorofilltartalom köbméterenként 75 gramm alá esik. Jelenleg ennek több mint dupláját, 160-180 gramm per köbmétert mérnek.

A vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ, és jó hír, hogy a vízgyűjtőre, valamint a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett – írta a hang.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!