Egyedülálló rendezvényre várják a hajósokat

2019. október 4.
Címkék :

Október első hétvégéjén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet ad otthont hazánk első „foiler” találkozójának. A rendezvényen nemcsak bemutatkozik a Balaton szinte összes szárnyaló közlekedési eszköz típusa, de össze is méri a tudását.

A Foiling Balaton rendezvény keretein belül a szervezők nem titkolt célja, hogy a világon egyre népszerűbb foil tevékenységet bemutassák a sportág hazai kedvelőinek egy hangulatos hétvégi rendezvény keretein belül. Az ötlet Lovas Zsolt és Nagy R. Attila közös agyszüleménye, amelyhez lelkesen csatlakozott a többi szárnyaló flotta meghatározó személyisége is.

Az avatatlan szemeknek igen szokatlan hajózási forma az utóbbi években rohamosan terjedt el a nemzetközi vizeken. Gyakorlatilag a legkisebb, 3 méter körüli vitorlásoktól a 20 méteres, földkerülésre tervezett hajókig mindenhol alkalmazzák már ezt a technológiát. Naná, hogy a Balaton sem maradhatott ki az újításokból.

Az innovatív találkozónak a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet csapata ad otthont, akiknek nem titkolt célja, hogy összehozza a Balatonon foilerező vitorlás, szörfös, kite-os sportolókat és a rajongókat, az érdeklődőket. A vízi szervezés koordinátora Majthényi Szabolcs.

A verseny során a hajók egy közös pályán fognak körözni, egyszerre rajtolva, így összemérve tudásukat, sebességüket. Megfelelő időjárási viszonyok esetén ráadás túrafutam lebonyolítására is sor kerülhet. A szervezők több mint 20 hajóra számítanak a hétvégén, amelyek között megtalálhatók egytestű hajók, katamaránok, trimaránok, szörfök és kite-ok is.

A külső szemlélők a partról követhetik majd az eseményeket, illetve a bátrabbak ki is próbálhatják a suhanó bárkákat. A futamok után pedig lehetőség van kötetlen beszélgetés keretében mindent megtudni az adott hajókról. Az otthonmaradó hozzátartozók sem maradnak le az eredményekről, hiszen a megmérettetést a Kwindoo nyomkövető rendszere támogatja.

A résztvevők között ott lesz a Virág Flóra–Molnár Dávid Nacra 17-es olimpiai aspiráns katamarános párosunk, illetve Horányi-Névy András, aki nemrég javította meg a Kenese–Keszthely rekordot. Természetesen nem maradhat az eseménytől távol Szamódy Tamás sem, aki a Waszp világbajnokságon ért el ötödik helyezést.

Az alábbi hajóosztályok tekinthetők meg Balatonföldváron: Moth, Waszp, Windfoil, KiteFoil, Nacra 17, Nacra 20, Ventilo 28, Hungarian Silence Foil Trimatán. A rendezvény szombaton reggel 9 órától vasárnap 16 óráig tart. Az esemény hivatalos megtekinthető ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!