Egy versenynapló fél siker

2017. március 9.
Címkék :

Szeretnénk magasabb szintre emelni versenyzésünket? A legjobb módszer erre, ha tudatosítjuk, amit csinálunk, ebben pedig legjobb partnerünk egy versenynapló lehet.


Hiába edzünk minden hétvégén, hiába indulunk el a versenyeken, ha a fejlődésünket egyedül abban mérjük, hogy éppen hányadikak lettünk az adott regattán, akkor sokkal nehezebben fogjuk felfedezni gyengeségeinket és kevésbé tudjuk kihasználni erősségeinket. Csupán azzal, ha részletesen rögzítjük egy-egy vitorlázás adatait, már óriási lépéselőnyre tehetünk szert ellenfeleinkkel szemben. És ehhez nincs másra szükségünk, mint egy kézi GPS-re (a mobiltelefonunk is megteszi) és egy üres táblázatra. A versenynapló vezetése két lépésből áll.


Rögzítsük az adatainkat
A GPS eszközünkön indítsuk el a nyomkövetést minden alkalommal, amikor kimegyünk edzeni vagy versenyezni. Ezzel tudjuk mérni a sebességünket, le tudjuk olvasni a megtett útvonalat, a manőverek számát, helyét és sikerességét. Emellett fontos azt is megfigyelnünk, honnan és milyen szél fúj, illetve az út során ez hogyan változik.


Rendszerezzük az adatainkat
Nyissunk egy üres táblázatot a számítógépünkön, és az oszlopokat nevezzük el a következő módon: dátum, verseny neve, megtett táv, eltelt idő, átlagsebesség, maximális sebesség, manőverek száma, legénység száma, szél iránya, átlagos szélerősség, szél jellemzői, eredmény. Minden verseny után a GPS rögzítette adatok és saját tapasztalataink alapján töltsük ki a sorokat.

Hand Writing

Ha szorgalmasan vezetjük a táblázatot, a szezon végére egy nagyon részletes adatbázist kapunk, amely értékes információkat rejt arról, hogy milyen szelek fújnak a Balatonon, melyikben mit tud a hajónk, és a következő évben mit csinálhatnánk jobban az adott útvonalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!