Egy tökéletes évbúcsúztató kirándulóknak

A Tihanyi-félsziget minden évszakban csodálatos, természeti kincseket két kézzel szóró táj, melynek szépségeivel soha nem lehet betelni. A kirándulók találkozhatnak december 30-án, 10 órakor ezen a gyönyörű helyen.

A nyári Levendula Fesztivál vagy az őszi Garda Fesztivál keretei között indított geotúrákon rengetegen voltak kíváncsiak a Tihanyi-félsziget jól járható ösvényei mellett sorakozó gyönyörű természeti kincsekre. Az év utolsó túrája azok számára is új látni és megismerni valókat tartogat, akik korábban velük tartottak, mert azokat az útvonalakat fűzi fel, amelyek a nyári és őszi alkalmakból kimaradtak.

Az első helyszín az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, majd a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás, ahol egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódott az illatos levendulával.

Majd a félsziget nyugati hegygerincén húzódó Lóczy Lajos tanösvényen haladhatunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. Egy rövid kitérővel meghódítjuk a Tihanyi-félsziget legmagasabb pontját, a 232 méter magas Csúcs-hegyet, amely pazar kilátással ajándékoz meg minket, innen a Balaton nyugati medencéjét láthatjuk be, tiszta időben szinte teljes hosszában. Bekukkantunk a csúcs alatt rejtező különleges formájú Forrás-barlangba, melyet hévforrások hoztak létre. A gerincen visszafelé sétálva a legnagyobb élményt a fölénk magasodó látványos sziklafalak adják, amelyek részben a vulkánok, részben a hévforrások működésének remekei. A Nyereg-hegy vonalán záródik a túrakör az egykori Árpád-kori falucskát idéző Apáti-templom érintésével.

Találkozó helye: Tihany, Apáti Kapu parkoló, GPS: 46.921552, 17.857072, a geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, +36 30 491 0061, sardyjulia@bfnp.hu.

A program előtt mindenki érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken – írta a bfnp.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!