Egy hullámhosszon. Idén először: TEDxBalaton!

Szeptember 10-én Balatonfüreden igazi TED-es élményre számíthatunk: aktuális és forró témák kerülnek terítékre.

Az előadások központi témái a fenntarthatóság, a jövő közlekedése, technológiai fejlesztések és inspiráló emberi élettörténetek. Közös bennük, hogy mind a Balatonhoz kapcsolódnak, de hatásuk és tanulságaik globálisan érvényesek. Mindannyian tanulhatunk belőlük, tőlük, egymástól. Ez a TED üzenete: tudásmegosztás, kapcsolódás, tanulás – nem véletlen, hogy a TED-előadások nézettsége több százmillióig is felkúszik. Az első TEDxBalaton szervezői igazi intellektuális dzsemborit ígérnek, az előadások között és után a gasztroprogramokon vagy hajnalig tartó bulin lehetőség lesz kapcsolódni, beszélgetni, jobban megismerni egymást. És izgalmasnak ígérkezik a VJ Fortepan strandfotó-kiállítás is.

A színpadra lépő előadók történetei nem csak a Balaton miatt érdekesek, a témák mindenki számára aktuálisak. Szeptember 10-én előad Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonosa, dr. Kocsis Janka gyógyszerész, Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Apátság perjele, Mezei Csaba amatőr hajóépítő, Zólyomi Zsolt parfümőr, Tóth Balázs, a BL Yachtclub lelke, lesz szó ökológiáról, közösségről, fenntarthatóságról, és persze vízről, Balatonról, minden tekintetben.

A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx-konferencia létrehozásában vettek részt. Most egy saját rendezvényt álmodtak meg úgy, hogy a két szenvedélyt, a tudásmegosztást és a Balatont összekapcsolták: „Úgy gondoljuk, egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le, vagy csak élünk ott félig, nyaralunk hosszabb időt, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Így indítottuk el a projektet, és megkaptuk a TEDxBalaton licence-t, valamint a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatását. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, amely egyre nagyobb és termékenyebb lesz” – mondja Kriszta. „Azt gondolom, a Balatonnál minden megvan, ami a teljes élethez kell, de a szervezett, intellektuális pezsgés még hiányzik. Vannak kisebb körök, szorosabb közösségek, ám szeretnénk egy platformot, ami mindezeket összeköti” – teszi hozzá Végvári Imre. A cél tehát többek között az is, hogy találkozópontot nyújtsanak azoknak, akik a Balaton régióban szeretnének tenni, élni, dolgozni, vállalkozni. A találkozásokat újabb projektek és ismeretségek követik, új ötleteknek, kezdeményezéseknek adva talajt.

A balatoni TEDx előadásait egy szakértő zsűri segítségével választották ki, a végleges előadói lista az ő szavazataik és az előzetesen megkeresett előadók névsorából állt össze. A TEDx-előadások nemcsak a meghívottak hitelessége miatt értékesek, hanem azért is, mert a 18 perces vagy rövidebb prezentációkat két hónapos felkészülés előzi meg. Ennek során alakul ki az előadás végleges íve és tematikája.

„Minden témát próbálunk több oldalról megfogni. Dr. Zlinszky András a balatoni ökoszisztéma összetettségét mutatja meg nekünk, Tokody Klára közgazdász, balatoni blogger és meseíró a tavat övező gazdag mondavilágról mesél, Mezei Csaba amatőr hajóépítő és közösségszervező egy izgalmas hajós szubkultúrát mutat be, Bagyó Sándor, az ország első számú vízi mentője az életmentés témakörében tesz rendet tesz a fejünkben, Kocsis Janka gyógyszerész pedig elmondja, miért ne pisiljünk a Balatonba. Lesznek olyan előadóink, akiket felkértünk, és lesznek, akik maguk jelentkeztek, és többkörös kiválasztás után kerültek be. Nagyon izgalmas névsor állt össze” – mondják a szervezők.

Gasztro, kultúra, tudomány, hagyomány, találkozás sok szemszögből, befogadható módon – ezt ígéri a TEDxBalaton. Mivel az esemény a hivatalos TEDx ernyője alá tartozik, az előadások videói felkerülnek a megosztó platformokra. Mégis, a kapcsolódás és az élő élmény miatt mindenkinek ajánlják, hogy menjen el személyesen. A program délután kettőkor kezdődik, az előadások mellett lesznek pódiumbeszélgetések a jövő fenntartható közösségi közlekedésének témakörében (amelyre a szervezők is buzdítják a résztvevőket), valamint a vízminőség és a víz jövőjének témájában. Kisebb kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetünk Al Ghaoui Hesna vezetésével, mely a helyi közösségekhez csatlakozás témáját járja körül. Lesz Gasztro Piknik, Fortepan Balaton VJ-kiállítás és buli hajnalig – az első TEDxBalaton egy igazán tartalmas nyárzáró, lazulós, ismerkedős programnak ígérkezik.

A TEDxBalaton a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.
Jegyek és infók: TEDxBalaton

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!