Egy hajó, amelyet fejjel lefelé engednek a vízbe

2020. április 26.
Címkék :

A Reserach Platform Floating Instrument Platform elnevezésű tengeri járművet 1962-ben építették, hogy az óceánok felszíne alatt terjedő hanghullámokat feltérképezze. Ehhez pedig egész egyszerűen függőleges helyzetbe fordítják.

A függőleges állásba forduló hajó stabilabb és hatékonyabb, mint ha érzékelők egy sorát engednék le egy kötélen vagy egy láncon a folyamatosan mozgásban lévő vízbe.

A 108,2 méter hosszú hajó első 91 métere üreges, amelyet vízzel fel lehet tölteni. A folyadék tömege miatt a kutatóhajót függőleges állásba lehet fordítani, miközben a hátsó része folyamatosan a vízfelszín felett marad, így a kutatók biztonságban vannak a platformon. A rendkívül alacsonyan lévő súlypont miatt az RP FLIP-et a komolyabb hullámzások sem ingatják meg nagyon.

A fedélzet kialakításakor a tervezőknek számolniuk kellett azzal, hogy a vízszintes nem mindig marad vízszintes a tengeren. A legtöbb helyen ez persze nem okozott problémát, polcokkal és szekrényekkel a legtöbb tárolási feladat megoldható mindkét állásban, azonban a mosdókagylónál már más a helyzet.

A hajót San Diego kikötőjéből szokták kivontatni a nyílt vízre, és mivel nincs rajta erősforrás, így nem zavarja a mérések pontosságát a járó motor rezgése, illetve zaja – írta a vezess.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!