Egy csomó újítással jön az idei négykezes

Augusztus 12-én izgalmas pályán küzdhetnek meg egymással a kétszemélyes – közismert  nevén a 4kezes – vitorlás verseny résztvevői.

A Kereked Vitorlás Klub több mint 10 éve – 5 éve a NOVOFER partnereként – rendezi meg a tőkesúlyos, egytestű hajókkal versenyzők számára a komoly kihívást jelentő versenyt. Idén augusztus 12-ére várják Csopakra a vitorlázókat, akik kedvelik a nagy megpróbáltatással járó, taktikai érzéket is igénylő versenyeket.

A verseny vezetője – Jamrik Péter – idén ismét egy újabb pályát talált ki. A versenyzőknek a 40 (kis szélben a 25) km-es távot egy megtört szárú trapéz alakú pályán kell teljesíteniük. Nagy figyelmet kíván majd az úgynevezett „kiegyenlítő körök” teljesítése is. A kiegyenlítő körök (szakaszok) megtételére három – különböző irányokban elhelyezett – bóják határolta területen lesz lehetőség.

Az alaptávolság 40 kilométer, amelyet a YS értékek alapján 10 csoportba sorolt hajók akár 10 százalékal is növelni kötelesek a kiegyenlítő körökkel. A pályán három helyszínen, bármilyen megosztási arányban teljesíthetőek a kiegyenlítő körök. Ezek elhelyezkedése eltérő megközelítést és vitorlázást igényel. Az egyes lehetőségek egymástól eltérő irányba vitorlázva, más-más időpontban érhetőek el és persze a Balaton keleti medencéjének eltérő adottságú területein helyezkednek el. Nos: a teljesítés helyszínének eldöntése az aktuális szélviszonyok mellett igen komoly taktikai megfontolást igényel.


A rajt napján 22 óráig lehet érvényesen befutni. Természetesen a szervezők készülnek arra is, hogy gyenge szélben is teljesíthető legyen a verseny, ezért egy 25 kilométeres pályát is terveztek, amelynek választásáról a rajt előtti órában döntenek. A részletes tájékoztatást a verseny előtti héten megjelenő versenyutasítás tartalmazza majd, amely pontos GPS koordinátákat, valamint megközelítési irányokat is tartalmaz.

A verseny abszolút első helyezettje a vándorserlegen, a kupán és érmeken kívül igen értékes nyereményt is kap. A kategóriák első három helyezettjei – a támogatók: a NOVOFER Zrt, a Fercom Systems Kft, a Balaton Sails és a Jásdi Pince jóvoltából – a szokásos kupa, érem díjazáson felül szintén értékes nyereménytárgyakban részesülnek.

(hunsail.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!